Przepis na domowy sok marchewkowy, którym dzielę się z Wami poniżej, wygrzebałam w przepiśniku mojej mamy. Jest to bardzo stary przepis, gdyż kojarzę, iż ten sok robiła ona po raz pierwszy kilkanaście lat temu. Podstawą tego soku jest marchewka, ale poza nią znaleźć można w nim również mandarynki oraz banany. Często zdarza mi się do tego soku dodawać również inne owoce, takie jak maliny czy brzoskwinie. Wiele zależy od tego jakie owoce w danym momencie mam dostępne w domu.
Sok z poniżej podanych proporcji wychodzi dość gęsty 🙂

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na sok marchewkowy.
- 3 średniej wielkości marchewki
- 1/2 kg mandarynek
- 2 banany
- 1 łyżka miodu
- 1 i 1/2 litra wody
Jak zrobić sok marchewkowy z mandarynką i bananem.
Marchewkę obieramy, kroimy w krążki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Do marchewki dodajemy obrane i podzielone na kawałki mandarynki. Całość wstawiamy na ogień, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy tak długo, aż marchew stanie się miękka. Sok studzimy, a następnie miksujemy. Na koniec całość musimy przetrzeć przez gęste sitko. Gdy gotowe, dodajemy miód i pokrojonego w krążki banana. Ponownie miksujemy. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Warto wiedzieć robiąc sok marchewkowy.
Jeżeli nie lubimy bardzo gęstego soku dolejmy więcej wody. Ja swój sok podaję z odrobiną syropu malinowego.
Lubisz banany? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Shake bananowy z mango.

Dodaj komentarz