Ciasteczka z dynią

Ciasteczka dyniowe

Ciasteczka dyniowe z przepisu poniżej robiłam w ubiegły weekend. Wyszły mi bardzo smaczne, a samo ich przygotowanie poszło mi całkiem sprawnie. Podstawą ciasteczek jest puree dyniowe, które połączyłam z mąką, tłuszczem, jajkiem, cukrem i całym mnóstwem przypraw korzennych.

Nadziewane ciasteczka dyniowe
Ciasteczka dyniowe z nadzieniem

Te dyniowe ciasteczka są bardzo aromatyczne i bez wątpienia można je piec nie tylko z okazji Halloween. Niedługo będziemy mieć Święta Bożego Narodzenia i to też jest dobra okazja na ich wypróbowanie. Do pomocy można włączyć dzieciaki, gdyż one zazwyczaj uwielbiają tego typu kuchenne zabawy.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciastka dyniowe.

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 300 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • około 3 łyżki mąki do podsypania
  • 6 łyżek wymieszanych migdałów, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny
  • 4 łyżki kremu czekoladowego bądź dowolnego dżemu
  • 3 łyżki margaryny

Jak zrobić ciasteczka dyniowe.

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej sól, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier puder. Mieszamy.

Do wymieszanych suchych składników dodajemy puree z dyni, jajko oraz miękką margarynę. Całość dokładnie wyrabiamy. Na koniec wsypujemy mieszankę migdałów, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny.

Ciasto nabieramy łyżką, po czym delikatnie spłaszczamy na dłoni. Na środek kładziemy odrobinę masy czekoladowej, zamykamy ciasteczko formując kulkę, którą lekko spłaszczamy. Ciasto jest dość lepkie więc w momencie formowania ciasteczek podsypujmy dłonie na bieżąco mąką. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza, wkładamy ciasteczka ułożone na blasze do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez 40 minut.

Ciasteczka z dynią
Ciasteczka

Warto wiedzieć robiąc ciasteczka dyniowe.

Ja nie używam puree z puszki, robię zawsze puree w domu. Dynię kroję na kawałki, zapiekam w piekarniku, a wystudzoną miksuję. Przepis na domowe puree z dyni znajdziecie TUTAJ.

Masę czekoladową można zastąpić masą toffi bądź dowolnym dżemem.

Lubisz słodkie wypieki z dynią? Jeśli tak, wypróbuj nasz przepis na Roladę dyniową.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Ciasteczka dyniowe
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *