Te ciasteczka dyniowe robiłam w ubiegły weekend. Wyszły bardzo smaczne, a i samo ich przygotowanie poszło mi całkiem sprawnie.

Ciasteczka te są bardzo aromatyczne i bez wątpienia można je piec nie tylko z okazji Halloween.
Niedługo będziemy mieć Święta Bożego Narodzenia i to też jest dobra okazja na ich wypróbowanie.
Do pomocy można włączyć dzieciaki. One uwielbiają tego typu kuchenne zabawy 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na ciastka dyniowe.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 30 dkg puree z dyni
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- około 3 łyżki mąki do podsypania
- 6 łyżek wymieszanych migdałów, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny
- 4 łyżki kremu czekoladowego bądź dowolnego dżemu
- 3 łyżki margaryny
Jak zrobić ciastka dyniowe.
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej sól, imbir, cynamon, gałkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier puder. Mieszamy.
Do wymieszanych już suchych składników dodajemy puree z dyni, jajko oraz margarynę. Całość dokładnie wyrabiamy. Na koniec wsypujemy mieszankę migdałów, pestek z dyni, słonecznika i żurawiny.
Ciasto jest dość lepkie więc w momencie formowania ciasteczek podsypujmy dłonie na bieżąco mąką.
Ciasto nabieramy łyżką po czym delikatnie spłaszczamy na dłoni. Na środek kładziemy odrobinę masy czekoladowej, zamykamy ciasteczko formując kulkę. Gotową kulkę ponownie lekko spłaszczamy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 40 minut.

Warto wiedzieć robiąc ciastka dyniowe.
Ja nie używam puree z puszki, robię swoje własne. Dynię kroję na kawałki, zapiekam w piekarniku. Wystudzoną miksuję.
Masę czekoladową można zastąpić masą toffi ale także dowolnym dżemem.
Lubisz słodkie wypieki z dynią? Jeśli tak, wypróbuj nasz przepis na Roladę dyniową.

Dodaj komentarz