Przepis, którym dzisiaj się z Wami dzielę, to przepis na ciasto czekoladowe. Po raz pierwszy ciasto to przygotowałam około dwa lata temu i od tamtego czasu zmieniłam trochę zarówno proporcje jak i składniki. Myślę, iż teraz przepis jest kompletny i nie mam zamiaru nic już w nim poprawiać.

Podzieliłam się nim również jakiś czas temu z koleżanką, która zdążyła go już wypróbować. Co najważniejsze efekty jej pieczenia wypróbowały także i jej dzieci niejadki. Jak mi sama powiedziała, jej dzieci są bardzo wybredne i mało co im smakuje, a to ciasto pochłaniały w mgnieniu oka. Nie pamiętam, aby kiedykolwiek ciasto to mi nie wyszło. Nigdy nie udało mi się upiec zakalca, więc jest to ciasto które zawsze się udaje.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na ciasto czekoladowe.
- 35 dkg mąki pszennej
- 25 dkg cukru pudru
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/4 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 6 dkg kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 ml mleka
- 120 ml oleju słonecznikowego
- 10 dkg gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
- sok z 1 dużej pomarańczy
- 100 ml wrzącej wody
Polewa czekoladowa:
- po 2 łyżki: masła lub margaryny, cukru kryształu, wody oraz kakao
Jak zrobić najlepsze ciasto czekoladowe.
W misce wymieszać przesianą przez sitko mąkę wraz z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i skórką pomarańczową. W osobnej misce połączyć ze sobą jajka, sok z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, mleko i olej. Do szklanki wlać wrzącą wodę i rozpuścić w niej czekoladę.
Do miski z mąką i pozostałymi suchymi składnikami wlewamy mieszankę mleka, oleju, jajek oraz ekstraktu waniliowego. Mieszamy delikatnie łyżką. Na koniec szybko dodajemy gorącą wodę z czekoladą. Ciasto czekoladowe pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę i 20 minut.

Składniki na polewę wkładamy do garnuszka. Gotujemy na średnim ogniu, od momentu ich zagotowania się przez 2 minuty, cały czas mieszając.
Warto wiedzieć robiąc ciasto czekoladowe.
Cukier puder można zastąpić brązowym cukrem trzcinowym.
Po upływie godziny warto sprawdzić piekące się ciasto. W zależności od formy jakiej użyjemy do jego upieczenia, może ono potrzebować mniej lub więcej czasu na upieczenie. Moja forma do pieczenia miała średnicę 20-u centymetrów, więc uniwersalny rozmiar.
Ja ostatnio podałam to ciasto z lodami kokosowymi. Smakowało obłędnie 🙂
Lubisz czekoladę? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Ciasto czekoladowe z wiśniami.

myślę, że każdy ma swój właśny przepis na idealne ciasto czekoladowe 😀 Każda szanująca się gospodyni bynajmniej :d U nas np przepis mamy całkiem inny, bowiem nie zawiera w sobie ani jaj, ani cukru, ani mąki pszennej 🙂 aaaa i nez margaryny 😀
Uwielbiam czekoladowe wypieki.Pychotka 🙂
A co z sokiem z pomarańczy? W składnikach jest a, w wykonaniu już nie. Dodałam go do ciasta. Mam nadzieję że faktycznie będzie dobry..
Pani Karolino dziękuję za tą uwagę. Faktycznie zapomniałam ująć soku pomarańczowego w przepisie a powinien być. Mam nadzieję, iż ciasto wyszło smaczne. Mi zawsze wychodzi i wszystkim smakuje 🙂