Pierwszy raz skosztowałam tej zupy w ubiegłym roku. Byłam wtedy w maleńkiej restauracji, która znajduje się w węgierskim mieście o nazwie Eger. Po całym dniu zwiedzania wraz z moim chłopakiem postanowiliśmy w końcu coś zjeść. Spacerując natknęliśmy się na małą, typowo lokalną restaurację, w której postanowiliśmy zjeść nasz obiad. Siadając do stolika byłam już strasznie głodna, dlatego zdecydowałam, iż zamówię zupę jako przystawkę i jakieś danie główne.

Gdy zamówiona zupa dotarła do mojego stolika, unosił się nad nią rewelacyjny zapach estragonu. Zaczęłam jeść i chyba po każdej zjedzonej łyżce mówiłam “pycha” 🙂 Ta zupa okazała się wyjątkowo sycąca. Po jej zjedzeniu z trudem wcisnęłam w siebie danie główne. Gdy wróciłam do domu odtworzyłam przepis na tę zupę.
Myślę, iż dzisiaj mogę śmiało powiedzieć, że ta zupa z wołowiną jest jedną z moich ulubionych zup, a zarazem i smaczniejszych jakie jadłam w życiu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na zupę z wołowiną.
- 50 dkg wołowiny
- 3 średnie marchewki
- 2 średnie pietruszki
- 1 mały seler
- 1 duża cebula
- 25 dkg pieczarek
- 10 dkg grzybów leśnych (mieszanka kurek, prawdziwków, maślaków czy innych leśnych grzybów, mogą być mrożone)
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka estragonu
- 1 i 1/2 łyżki soli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 2 i 1/2 litra wody
- 1/3 szklanki zacierki
- 1/3 szklanki śmietany do zupy
- kwaśna śmietana i pieczywo do serowania
Jak zrobić zupę z wołowiny i warzyw.
Wołowinę pokroić w 2-u centymetrową kostkę, włożyć do dużego garnka i smażyć na małym ogniu przez około 4 -5 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i kontynuować smażenie przez kolejne 3 minuty. Następnie wlać wodę, a wraz z nią pokojone grzyby leśne i pieczarki, pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę oraz selera. Dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek, estragon, sól, pieprz i paprykę. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż wołowina będzie miękka – około półtorej godziny. Kiedy mięso jest już prawie miękkie, do zupy należy dodać należy dodać zacierkę, przecier pomidorowy i śmietanę. Zupę gotować przez kolejnych około 10 minut, aż zacierka zmięknie. Gotową zupę z wołowiną serwujemy z pieczywem i keksem kwaśnej śmietany.

Warto wiedzieć robiąc zupę z wołowiny.
Wybierając wołowinę poprośmy w sklepie o kawałek, który najlepiej sprawdzi się w tej zupie np. łopatka, karkówka, goleń, pręga albo udziec.
Lubisz zupy z mięsem? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na Krupnik.

Rzeczywiście na bogato 🙂
Pysznie 🙂 pozdrawiam 🙂
mmm… na chłodne jesienne dni idealna 🙂
Pozdrawiam i zapraszam !
https://www.facebook.com/TasteTherapy/
http://www.thetastetherapy.blogspot.com
Widzę, że Eger nie tylko we mnie pozostawił silne niezatarte wspomnienie kulinarne 🙂 Jadłam tam ubiegłego lata taki pyszny rosół z baraniny, że do dziś nie mogę zapomnieć 🙂