Tym daniem z pewnością zaskoczysz swoich gości. Jest inne, jest pysznie kremowe i delikatne. To danie to lekka rolada ze szpinaku przełożona kremem na bazie tuńczyka i suszonych pomidorów.

Zrobiłam dzisiaj i już nie ma 🙂
Tuńczyk z puszki nie musi być nudny i jest cała gama przepisów, w których sprawdzi się znakomicie. Ja zazwyczaj używam go do makaronów i past kanapkowych. Serwowany w taki sposób smakuje mi najbardziej.
Tym razem jednak wylądował z nadzieniu do rolady. Sprawdził się w nim idealnie połączony z suszonymi pomidorami.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na roladę szpinakową.
Rolada:
- 18 dkg mrożonych liści szpinaku (masa po odciśnięciu wody)
- 1/4 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 3 żółtka
- 4 białka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 24 dkg tuńczyka z puszce (masa po odlaniu wody lub oleju)
- 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu

Jak zrobić roladę szpinakową z tuńczykiem.
Rolada: szpinak rozmrozić a następnie odcisnąć bardzo dobrze z wody. Przełożyć do blendera. Do szpinaku dodać żółtka, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz. Zmiksować na masę o jednolitej konsystencji.
Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek ostrożnie dodać masę szpinakową, w małych ilościach i delikatnie mieszając całość drewnianą łyżką.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto szpinakowe. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut.
Po upieczeniu roladę lekko tylko wystudzić, gdyż w trakcie zwijania ma być nadal letnia. Na wierzch rolady położyć ścierkę i zaczynając od prawego boku delikatnie zwinąć ciasto. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Nadzienie z tuńczyka: do blendera włożyć odciśniętego tuńczyka, majonez i śmietanę. Dodać 3/4 pomidorów pokrojonych w małą kostkę, 1/4 odłożyć na później. Zmiksować. Do zmiksowanej masy wmieszać 1/4 uprzednio odłożonych pomidorów. Wymieszać.
Rozwinąć zwinięte ciasto szpinakowe i pokryć równomiernie nadzieniem. Zwinąć w roladę.
Roladę schłodzić w lodówce przed podaniem.
Warto wiedzieć robiąc roladę z tuńczykiem.
Użyłam tuńczyka w zalewie z oleju słonecznikowego. Można użyć także tuńczyka w zalewie z wody, czy w sosie własnym.
Przed podaniem roladę warto włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Pozwoli to łatwiej ją pokroić.
Lubisz tuńczyka? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Muffinki makaronowe.
Wygląda przepysznie! Koniecznie muszę spróbować!! A czy tuńczyk princes w sosie własnym też się sprawdzi ( dieta i te sprawy 😀 )
🙂 Ania tak oczywiście, śmiało możesz użyć tuńczyka w sosie własnym.
aż ślinka leci, jak się patrzy na te Twoje zdjęcia. muszę przetestować tego tuńczyka, którego użyłaś
Koniecznie 😉 Pozdrawiam.
wygląda nieziemsko pysznie i skomplikowanie ale akurat mam tego całego princesa więc chyba się skuszę, wish me luck!
Ale hit! Pierwszy raz coś takiego widzę! Wygrałaś w tym konkursie? 😀
Hahhahahah, tak, co prawda nie główna nagrodę ale jednak.
Wygląda smakowicie 😊 Ale czy w przepisie nie brakuje mąki?
Witam, nie brakuje 🙂