Kiedy szukałam inspiracji na propozycje śniadaniowe natknęłam się na granolę.
Nie robiłam jej nigdy przedtem i pomyślałam, że fajnie będzie spróbować czegoś nowego.
Wracając do przepisu, który wtedy czytałam, pamiętam, iż zastanowiło mnie czym różni się granola od musli. W końcu i tu i tu mamy owoce i płatki.
Po małym zagłębieniu się w szczegóły, okazuje się iż różnica jest jedna. Granolę pieczemy w piekarniku, musli nie.
To podpieczenie granoli wydobywa wszystkie smaki z owoców a także sprawia że płatki są lekko chrupiące.
Zapach, który unosił się u mnie w kuchni po upieczeniu granoli był obłędny. A sama granola smakowała cudownie.
Do przygotowania granoli wykorzystać możemy ogromną gamę suszonych owoców. Dodajemy to na co w danym momencie mamy ochotę. Dodatkowo w granoli ważne są ziarna, tutaj użyć możemy słonecznika, dyni, ziaren chia, sezamu. Zazwyczaj dodajemy również orzechy i migdały.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na domową Granolę.
- 1 szkl. płatków jaglanych (11,5 dkg)
- 1 szkl. płatków owsianych (11,5 dkg)
- 1/2 szkl. orzechów laskowych (9 dkg)
- 50 ml oleju z ostropestu
- 1/4 szkl. migdałów (2,5 dkg)
- 1/4 szkl. ziaren słonecznika (2,5 dkg)
- 1/2 szkl. suszonej żurawiny (5 dkg)
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 1/4 szkl. miodu (50 ml)
- 3 łyżki suszonych jagód
- 3 łyżki morwy białej

Jak zrobić Granolę.
Na patelnię włożyć orzechy, słonecznik oraz migdały. Prażyć na bardzo małym ogniu przez 4 minuty.
W szklance wymieszać olej z miodem. Do dużej miski włożyć wszystkie składniki, zalać mieszanką oleju i miodu. Wymieszać bardzo dokładnie palcami tak aby olej i miód pokryły jak największą ilość składników.
Dokładnie wymieszane składniki przełożyć na blachę do pieczenia. Piec 50 minut w temperaturze 140 stopni Celsjusza. Od czasu do czasu całość należy przemieszać.
Podawać z jogurtem, mlekiem lub kefirem.

Warto wiedzieć robiąc domową Granolę.
Granola wspaniale sprawdzi się podawana na śniadanie. Wystarczy dodać kilka jej łyżek do jogurtu i gotowe.
Gotową granolę przekładamy do słoika, który szczelnie zamykamy. Ja swoją granolę zwykłam trzymać w lodówce.
Zarówno płatki jaglane jak i płatki owsiane, których użyłam były bez glutenu. Od Was zależy jakich płatków użyjecie.
Użyłam oleju z ostropestu ale użyć można dowolnego rodzaju oleju.
Lubisz żurawinę? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Sałatę z sosem serowym.
Ja zawsze robię taką w kilku słoiczkach, z różnymi dodatkami, np. suszonymi owocami, rodzynkami, płatkami czekolady.