Ciasto jabłkowe na kruchym spodzie wszyscy znają. Tradycyjna szarlotka do kupienia jest w każdej niemalże cukierni, a większość z nas robi ją także w domu.
Z dzieciństwa pamiętam dwa tylko ciasta, które piekła moja babcia. Zawsze robiła szarlotkę i sernik. Wiadomo, głównie dlatego iż były one tanie do przygotowania, a użyte do nich produkty były ogólnie dostępne. Dzisiaj możemy pozwolić sobie na upieczenie każdego rodzaju ciasta, a jednak mimo to często sięgamy po te sprawdzone i tradycyjne przepisy.
Poniżej mam dla Was przepis na ciasto jabłkowe z bitą śmietaną. Ciasto jest na bazie biszkoptu, który przekłada się smażonymi jabłkami połączonymi z galaretką. Góra ciasta pokryta jest bitą śmietaną.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na ciasto jabłkowe z bitą śmietaną.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 20 dkg cukru pudru
- 20 dkg mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa jabłkowa:
- 70 dkg jabłek
- 250 ml wody
- 3 galaretki pomarańczowe
Bita śmietana:
- 3/4 l śmietany kremówki (36%)
- 4 pełne łyżki żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/4 szkl. wody (szklanka 250 ml)

Jak zrobić ciasto jabłkowe z bitą śmietaną.
Biszkopt: białka jajek oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy ubite, powoli dodawać cukier puder, cały czas kontynuując ubijanie. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko. Żółtka wymieszać łyżeczką.
Do ubitych z cukrem białek naprzemiennie dodawać mąkę z proszkiem i żółtka, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem, wylać ciasto. Piec od 25 do 30 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
Masa jabłkowa: jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do garnka, wlać wodę. Gotować kilka minut do momentu, aż jabłka zmiękną. Gdy jabłka są już ugotowane wsypać galaretki pomarańczowe i bardzo dokładnie wymieszać całość. Odstawić w chłodne miejsce do do stężenia.
Bita śmietana: żelatynę wsypać do kubka, zalać zimną wodą. Odstawić na 5 minut. Kiedy żelatyna spęcznieje podgrzać całość, wymieszać i wystudzić. W misce ubić na sztywno śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Kiedy ubite dodać tężejącą żelatynę.
Złożenie ciasta: biszkopt przekroić wzdłuż na dwie połowy. Na pierwszą połowę wylać tężejące jabłka, przykryć drugą częścią biszkoptu, na którą następnie wylać tężejącą bitą śmietanę. Całość można po górze posypać czekoladą. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Warto wiedzieć robiąc ciasto jabłkowe z bitą śmietaną.
Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wielkość 24 na 35 centymetrów.
Użyłam galaretki pomarańczowej ale oczywiście możecie użyć galaretki o dowolnym smaku.
Lubisz jabłka? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Bezglutenowe batony.

Dodaj komentarz