Zupa z kukurydzy jest niezwykle popularną zupą w Stanach Zjednoczonych. W najprostszej wersji składa się tylko i wyłącznie z kukurydzy, wody, mąki, masła i przypraw.
Zupa kukurydziana wykonana w wersji podstawowej przyjmuje konsystencję gęstego kremu.
Jeśli chodzi o smak zupy z kukurydzy to zupa jest ona dość słodka. Dodatkowo, kukurydza ma dość neutralny smak więc tego typu zupa posmakuje tym osobom, które lubią delikatne potrawy.
Ja moją zupę kukurydzianą przygotowałam w mniej tradycyjny sposób. Dodałam do niej małe krewetki koktajlowe oraz papryczkę chili. Papryczka chili nadała zupie lekko pikantny smak. Jak dla mnie użycie papryczki było strzałem w dziesiątkę.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na zupę z kukurydzy z krewetkami.
- 22,5 dkg krewetek mrożonych
- 2 łodygi selera
- 3 średnie ziemniaki
- 1,5 l wody
- 100 ml śmietanki
- 50 dkg mrożonej kukurydzy
- 1 łyżeczka krojonej papryczki chili
- 1 łyżka soli

Jak zrobić zupę z kukurydzy i krewetek.
Do garnka wsypać mrożoną kukurydzę. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać wodą. Gotować przez 10 minut.
Kiedy ziemniaki i kukurydza są już lekko podgotowane, dodać pokrojonego w paski selera, drobno krojone chili oraz sól. Gotować do momentu, aż wszystkie składniki zmiękną. Na 2-3 minuty przed zdjęciem z ognia do zupy włożyć krewetki oraz dodać śmietankę. Gotować przez chwilę, po czym zdjąć z ognia i zmiksować na jednolity krem.

Warto wiedzieć robiąc zupę z kukurydzy.
Użyłam mrożonych, małych krewetek koktajlowych.
Po dodaniu krewetek do zupy, nie gotujmy ich zbyt długo. Będą twarde.
Dodałam łyżeczkę papryczki chili. Jeśli nie lubicie zbyt pikantnych potraw użyjcie mniejszą ilość papryczki.
Lubisz krewetki? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Risotto z krewetkami.
Dodaj komentarz