Spaghetti bolognese to proste danie makaronowe idealne na niemalże każdy posiłek. Z powodzeniem sprawdza się ono podane zarówno na lunch jak i na obiad. Gęsty, aromatyczny sos bolognese zrobić można z wyprzedzeniem i przetrzymywać go w lodówce, z kolei makaronem najlepiej jest ugotować na chwilę przed zaserwowaniem potrawy i w momencie jej podania połączyć makaron z sosem.
Do zrobienia klasycznego włoskiego sosu bolognese potrzebne jest nam mięso mielone wołowe, pomidory, cebula, czosnek, przyprawy oraz oliwa. W sosie wykorzystać można zarówno świeże pomidory jak i te z puszki, zwiększony wybór mamy zwłaszcza w sezonie, kiedy to dostępność rozmaitych odmian świeżych pomidorów jest zdecydowanie większa. Pokrojone w kostkę czy też rozgniecione na mniejsze kawałki pomidory dusimy z pozostałymi składnikami sosu tak długo, aż utworzą nam gęsty, fenomenalny sos, który idealnie pokryje ugotowany makaron. Moje spaghetti bolognese podaję posypane tartym parmezanem i udekorowane świeżą bazylią. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na spaghetti bolognese i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na spaghetti bolognese.
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 800 g pomidorów z puszki
- szczypta brązowego cukru
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu
- 2 duże ząbki czosnku
- 500 ml bulionu wołowego
- 2 liście laurowe
- 150 g cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Dodatkowo:
- ugotowany makaron spaghetti
- ser parmezan

Jak zrobić spaghetti bolognese.
Do garnka włożyć pokrojoną w kostkę cebulę, wlać oliwę i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 5-6 minut. Po tym czasie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuować smażenie przez kilka sekund. Następnie włożyć mielone mięso i smażyć dalej przez około 10 minut, cały czas średniej wielkości ogień. Kolejno dodać zioła prowansalskie, pomidory z puszki pokrojone w kostkę, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, liście laurowe a także bulion wołowy. Garnek przykryć pokrywką, lekko ją uchylić i gotować sos na małym ogniu przez około godzinę i 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodać sól oraz pieprz. Sos bolognese podawać z ugotowanym makaronem spaghetti, posypany po wierzchu parmezanem.

Warto wiedzieć robiąc spaghetti bolognese.
Bulion wołowy, po który na ogół sięgam doprawiony jest solą, stąd też do doprawienia sosu wykorzystuję jej małą ilość. W przypadku wykorzystania bulionu, który nie zawiera soli, do doprawienia sosu dodać można jej odrobinę więcej.
Lubisz dania z makaronem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Makaron z brokułem i krewetkami.


Dodaj komentarz