Bauernfrühstück w dowolnym tłumaczeniu „śniadanie rolnika„, to niemieckie danie ze smażonych ziemniaków, jajek oraz boczku. Jest ono pyszne nie tylko jako danie śniadaniowe lecz również jako potrawa podana na lunch oraz na kolację. Przygotowanie bauernfrühstück zacząć należy od ugotowania ziemniaków, najlepiej w mundurkach, wystudzenia oraz pokrojenia ich na grube plastry i podsmażenia na maśle. Na maśle podsmażyć należy również cebulę oraz boczek. Następnie podsmażone, chrupiące ziemniaki zalać trzeba roztrzepanym z mlekiem oraz solą i pieprzem jajkiem, posypać uprzednio podsmażoną cebulą z boczkiem i smażyć razem na małym ogniu. Śniadanie rolnika podajemy posypane świeżo-krojonym szczypiorkiem a często także z dodatkiem ogórków korniszonów. Zachęcam do sięgnięcia po poniższy przepis na bauernfrühstück i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na bauernfrühstück – śniadanie rolnika.
- 500 g ziemniaków gotowanych w mundurkach
- 100 g cebuli
- 50 g boczku wędzonego
- 3 łyżki masła klarowanego
- 4 jajka „L”
- 1/2 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu
- mały pęczek szczypiorku
- 40 ml mleka

Jak zrobić bauernfrühstück – śniadanie rolnika.
Szczypiorek drobno pokroić, po czym przełożyć do miseczki. Ugotowane, wystudzone i obrane ziemniaki pokroić na grube plastry. Cebulę pokroić w dość szerokie piórka. Do miseczki wbić jajka, dodać sól, pieprz oraz mleko i roztrzepać całość ubijakiem.
Na większą patelnię włożyć część masła, dodać pokrojoną cebulę oraz pokrojony w małą kostkę boczek. Smażyć na średniej wielkości ogniu przez 4-5 minut, po czym wyjąć do miseczki.
Na tę samą patelnię włożyć kolejną część masła, rozpuścić a następnie ułożyć na nim część plasterków ziemniaków, które smażyć na średniej wielkości ogniu przez około 8 minut z obu stron łącznie. W połowie czasu smażenia ziemniaki przewrócić na drugą stronę. Podsmażone ziemniaki wyjąć na talerzyk.
Podsmażone plastry ziemniaków włożyć na patelnię, zalać jajkami z miseczki i posypać podsmażoną z boczkiem cebulą. Smażyć na małym ogniu przez około 10 minut. Podawać na ciepło.

Warto wiedzieć robiąc bauernfrühstück – śniadanie rolnika.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach przez około 25 minut. Po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy na plastry. Pokrojonych plastrów ziemniaków nie smażymy na raz a partiami.
Po zalaniu ziemniaków jajkiem i posypaniu ich cebulą z boczkiem, patelnię przykryć można pokrywką.
Lubisz dania z ziemniakami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ziemniaki fondant.


Skusiła bym się. Wygląda bardzo apetycznie.