Sałatka pełna witamin, soli mineralnych, cukrów i białka. A to wszystko dzięki obecności w niej buraka ćwikłowego, owocu granatu i orzecha włoskiego.

Burak ćwikłowy niedługo będzie gościł na naszych świątecznych stołach podany w formie barszczu. Zanim to jednak nastąpi cieszyć możemy się nim w formie chociażby sałatkowej.
Jak wszyscy wiedzą burak ćwikłowy jest prawdziwą skarbnicą witamin. Zawiera w sobie także duże ilości błonnika, które pomagają w trawieniu.
Drugim obok buraka ćwikłowego, jednak trochę mniej znanym składnikiem poniższej sałatki jest owoc granatu. Pełen witamin w tym witaminy C, kwasów organicznych, żelaza oraz wapnia znajduje swoje zastosowanie w sokach, deserach czy daniach jarskich. Nasiona granatu są cierpkie a jednocześnie słodkie w smaku.
W sałatce nie mogło zabraknąć także orzecha włoskiego. Orzech włoski bogaty jest w kwasy tłuszczowe, potas, fosfor, cynk, magnez, mangan, jod jak również witaminy z grupy B.
Jak sami widzicie jedząc małą porcję tejże sałatki dostarczycie swojemu organizmowi ogrom witamin.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na sałatkę z kuskusu i buraka.
- 25 dkg kuskusu
- 320 ml wrzącej wody
- 1 owoc granatu
- 45 dkg ugotowanych buraczków ćwikłowych
- 5 dkg kiełków pora
- 7 dkg orzechów włoskich
- 2 łyżki syropu daktylowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
Jak zrobić sałatkę z kuskusem, burakiem i orzechami włoskimi.
Do miski wsypać kuskus, zalać wrzącą wodą, przykryć i odstawić na 10 minut. Po 10 minutach kuskus przemieszać a następnie całkowicie wystudzić.
Ugotowane buraczki ćwikłowe podzielić na ćwiartki lub mniejsze kawałki czy też kostkę.
Z owocu granatu wyjąć nasiona.
W kubeczku wymieszać syrop daktylowy, sok z cytryny, oliwę i szczyptę soli.
W misce połączyć zimny kuskus, pokrojonego buraka, kiełki pora, duże kawałki orzechów włoskich oraz nasiona granatu. Całość zalać sosem i wymieszać.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc sałatkę z buraka z kuskusem.
Najlepiej sięgnąć po małe lub średnie buraczki ćwikłowe. Gotują się szybciej a pokrojone fajnej się prezentują.
Mój sprawdzony sposób na wydobycie nasion z owocu grantu to przekrojenie owocu wzdłuż, a następnie wybicie nasion poprzez uderzanie czy to metalową łyżką czy trzonkiem noża w granat.
Składników sałatki nie musicie mieszać. Możecie je ułożyć warstwami i po wierzchu polać sosem.
Nie soliłam kuskusu a jedynie dodałam szczyptę soli do sosu. Możecie dodać dodatkową szczyptę soli do wody, którą zalewacie kuskus. Nie przesadzajcie z solą jednak.
Lubisz dania przygotowane z buraka ćwikłowego? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zdrowa sałatka z awokado i buraka.
Dodaj komentarz