Świetny dodatek do dań obiadowych. Zastąpi poczciwe ziemniaki, kaszę czy makaron.
Niezbyt często udaje mi trafić w sklepie na świeże kurki. Wiadomo w sezonie jest na to jeszcze szansa ale poza nim często graniczy to z cudem. Pozostają wtedy do wyboru tylko te mrożone.
Jako, iż teraz grzyby kurki dostępne są w świeżej formie nie mogłam po nie nie sięgnąć. Nie kombinowałam jakoś przesadnie z daniem, które z nich powstało. Postawiłam na smak i prostotę i zrobiłam ryż basmati z kurkami.
Danie, które śmiało podać możecie do obiadu z pysznym kawałkiem mięsa 🙂 A nawet jeść samo bo sam ryż połączony z kurkami smakuje równie smacznie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na ryż z kurkami.
- 20 dkg ryżu basmati w torebkach
- 20 dkg świeżych kurek
- 2 łyżki masła
- 1 średniej wielkości cebula
- pęczek natki pietruszki
- pieprz do smaku
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 i 1/4 łyżeczki soli
Jak zrobić ryż z grzybami.
Do garnka wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli. Zagotować a kiedy zaczyna się gotować włożyć dwie torebki ryżu. Gotować około 10 minut albo według instrukcji na opakowaniu.
Na patelnię włożyć masło i oliwę z oliwek. Dodać drobno pokrojona cebulę i smażyć na małym ogniu przez 4-5 minut. Do lekko podsmażonej cebuli dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażyć kilka sekund po czym dodać oczyszczone i pokrojone kurki. Kontynuować smażenie na średnim ogniu przez kilka minut. Kurki powinny zmięknąć. Pod koniec smażenia dodać drobno krojoną natkę pietruszki, 1/4 łyżeczkę soli oraz czarny pieprz do smaku.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc ryż z kurkami.

Kurek nie płukać wodą, wystarczy je tylko oczyścić papierowym ręcznikiem.
Sięgnęłam po białą cebulę ale dobrze sprawdzi się w tym daniu cebula szalotka.
Lubisz dania z grzybami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zupa grzybowa z gnocchi.
Dodaj komentarz