W tym tygodniu jestem na diecie. Nie do końca jest to dieta z serii tych super zdrowych, gdzie trzeba odmówić sobie większości smakołyków. Moja dieta opiera się na jedzeniu mniejszej ilości jedzenia i niejedzeniu niczego po dziewiętnastej.
Stwierdziłam, że skoro już się “dietuję” to postaram się znacząco zminimalizować ilość słodyczy jakie zjadam. Do końca nie mogę pozbawić się przyjemności jedzenia słodkich przekąsek. Upiekłam zatem baton owsiany.
Było to moje pierwsze podejście do tego rodzaju “zdrowych” słodyczy. Muszę obiektywnie przyznać, że baton wyszedł mi przepyszny. Sama jestem nawet trochę zaskoczona, że coś tak prostego może smakować tak genialnie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na baton z płatkami owsianymi.
- 3 banany
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 150 ml jogurtu
- 2 szklanki płatków owsianych
- 4 łyżki karmelu
Jak zrobić baton z płatkami owsianymi i bananem.
Dwa banany zmiksować z jogurtem. W misce wymieszać zmiksowane uprzednio z jogurtem banany, płatki owsiane, 2 łyżki płatków migdałowych oraz 2 łyżki karmelu. Całość wyłożyć na średniej wielkości blaszkę do pieczenia. Na górze ciasta ułożyć pokrojonego w krążki banana. Piec 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Po wyjęciu z piekarnika baton posmarować karmelem i posypać łyżką płatków migdałowych.

Warto wiedzieć robiąc baton z płatkami owsianymi.
Migdały zastąpić można orzechami włoskimi, laskowymi, rodzynkami, żurawiną lub słonecznikiem.
Lubisz banany? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na ciasto Bananowiec.

Co moźna dodać zamiast karmelu – kajmaku ? Wygląda to smakowicie, ale dość kaloryczne..
Zamiast karmelu proponuję zmielone daktyle (wcześniej namoczone) + odrobina syropu klonowego.