Spaghetti z pomidorami i owocami morza
||||

Spaghetti z owocami morza

Owoce morza to skorupiaki takie jak m.in.: homary, krewetki, kraby oraz mięczaki takie jak chociażby: przegrzebki, ostrygi, mątwy czy ośmiornice. W niemalże każdym sklepie kupić można mieszanki, które zawierają selekcję różnych owoców morza. Ja bardzo lubię tego typu gotowe mieszanki, gdyż świetnie sprawdzają się w makaronach, risottach jak i na pizzy.

Jakieś dwa tygodnie temu zakupiłam opakowanie świeżych owoców morza. Niestety, z braku czasu nie udało mi się ich od razu przygotować i musiałam je zamrozić. Wczoraj odkopałam je z zamrażalnika i zrobiłam je z sosem pomidorowym, a następnie podałam z makaronem spaghetti na lunch.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Spaghetti z sosem pomidorowym i owocami morza
Spaghetti z owocami morza

Składniki na spaghetti z owocami morza.

  • 800 g krojonych pomidorów w puszce
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 100 g białej cebuli
  • 300 g owoców morza (świeże lub mrożone)
  • 1 łyżeczka drobno krojonej papryczki chili
  • 1 i 1/4 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cytryna
  • makaron spaghetti do podania

Jak zrobić spaghetti z owocami morza.

Owoce morza przepłukać w wodzie, wyłożyć na durszlak i odstawić na 10 minut do osączenia.

Na patelnię wlać oliwę i dodać drobno krojoną cebulę, smażyć na małym ogniu przez 6-7 minut. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno krojoną papryczkę chili, zioła prowansalskie i smażyć przez 30 sekund. Kolejno dodać pomidory w puszcze, sól oraz pieprz. Kontynuować gotowanie pod przykryciem, na małym ogniu przez 15 minut. Pod koniec dodać owoce morza i kontynuować gotowanie, tym razem na średnim ogniu przez 4-5 minut.

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Mi zajęło to 10 minut. Ugotowany makaron wylać na durszlak, przelać zimną wodą i odrobinę wystudzić.

Makaron polać sosem pomidorowym z owocami morza. Po wierzchu danie skropić sokiem z cytryny.

Spaghetti z pomidorami i owocami morza
Spaghetti z owocami morza

Warto wiedzieć robiąc spaghetti z owocami morza.

Jeśli używacie mrożonych owoców morza, należy je najpierw rozmrozić. Możecie je odstawić na jakiś czas i pozwolić im na rozmrożenie w temperaturze pokojowej. Jeśli chcecie, aby rozmroziły się nieco szybciej włóżcie je na kilka minut do letniej ale nie gorącej wody.

Szukasz przepisów na dania z owocami morza? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Risotto z krewetkami.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *