Szukasz dania, które za każdym razem może smakować inaczej? Dobrze trafiłeś bo danie, o którym dzisiaj mowa takie właśnie jest.

Bliny, bo o nich mowa to danie, które wywodzi się z kuchni rosyjskiej ale jest również daniem typowym dla kuchni białoruskiej i ukraińskiej.
Bliny to małe placuszki robione z ciasta na bazie drożdży i mąki. Te tradycyjne zawierają w sobie mąkę gryczaną lub połączenie mąki gryczanej z inną mąką. Mniej tradycyjne bliny robione są z dowolnej mąki w tym także tej bezglutenowej.
Bliny są daniem, które naprawdę za każdym razem smakować może inaczej. Wszystko dzięki dodatkom, z którymi je podamy. Najprostszy sposób na zaserwowanie blin to podanie ich z masłem lub śmietaną. W bardziej wykwintny sposób możemy podać je z łososiem, śledziem, serem, sałatką, kawiorem, grzybami, sosem… lista jest nieskończona.
Ze względu na tak ogromne możliwości zaserwowania bliny idealne sprawdzają się jako danie przekąska na licznych imprezach okolicznościowych.
Ja tym razem zrobiłam bliny bez glutenu i zaserwowałam je z kawiorem z grzybów leśnych i odrobiną kwaśnej śmietany. Smakowały rewelacyjnie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki potrzebne do zrobienia blin.
Ciasto:
- 30 dkg bezglutenowej mąki owsianej
- 1/2 łyżeczka soli
- 350 ml letniego mleka
- 3 dkg świeżych drożdży
- szczypta cukru
- 2 jajka
Kawior z grzybów leśnych:
- 30 dkg grzybów leśnych
- 1 łyżka soku z cytryny
- otarta skórka z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kwaśna śmietana do podania
Jak zrobić bliny.
Do dużej miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże i mieszając rozpuścić je całkowicie w mleku. Następnie dodać sól, cukier, żółtka oraz mąkę. Bardzo dobrze wymieszać. Jeśli ciasto jest nadal dość płynne dodać jeszcze mąki.
Białka ubić na sztywno. Kiedy ubite delikatnie wmieszać je do przygotowanego ciasta. Ciasto przykryć ściereczką po czym odstawić w ciepłe miejsce na 20-25 minut do wyrośnięcia.
Na patelnię włożyć masło oraz oliwę, dodać drobno pokrojone grzyby. Smażyć na małym ogniu przez 4-5 minut po czym dodać sól, pieprz, skórkę oraz sok z cytryny. Kontynuować smażenie do momentu, aż grzyby będą miękkie.
Kiedy ciasto drożdżowe jest już wyrośnięte można zacząć smażyć bliny. Rozgrzać patelnię z powłoką nieprzywierającą. Kiedy patelnia jest już gorąca łyżką stołową wykładać bliny. Jedna łyżka równa się jedna blina. Bliny smażyć na małym ogniu z tendencją do średniego, na złoty kolor z obu stron.
Usmażone bliny podawać z kawiorem z grzybów, keksem kwaśnej śmietany, posypane natka pietruszki.
Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc bliny.

Bliny smażyłam bez tłuszczu na patelni nieprzywierającej. Jeśli nie macie takiej patelni wysmarujcie standardową patelnie odrobina oleju.
W zależności od rodzaju użytej mąki będziecie potrzebować pomiędzy 30 a 35 dkg mąki. Ciasto przed dodaniem ubitych białek powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Nie jestem Wam w stanie podać czasu potrzebnego na usmażenie grzybów. Zależy od od rodzaju grzybów, po które sięgniecie. Ja moje grzyby leśne kupiłam w sklepie i smażyłam je w sumie 20 minut.
Lubisz placuszki na bazie jaj i mąki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Placuszki z suszonymi pomidorami.
Dodaj komentarz