Smażona mozzarella w panierce z bułki tartej, to szybkie do przygotowania danie, które świetnie sprawdzi się podane na przekąskę. Tą przekąskę zaserwować można na kolację, w trakcie dnia bądź podać ją na imprezach. Przygotowanie smażonej mozzarelli jest łatwe i bardzo szybkie. Po przekrojeniu, ser należy posmarować przecierem pomidorowym przyprawionym oregano oraz solą. Następnie każdy kawałek sera obtacza się z mące, jajku i bułce tartej, po czym smaży na głębokim tłuszczu. Jeśli chodzi o podanie, to ja lubię łączyć ser z czymś słodkim. Często jest to dżem, owoce lub chutney. Tym razem postawiłam na sałatę rukolę, słodkie figi oraz sos balsamiczny. Inne dodatki, które świetnie łączą się ze smażoną mozzarellą to:
Zachęcam was do przygotowania tego dania w domu, a poniżej zostawiam wam przepis na smażoną mozzarellę.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na smażoną mozzarellę.
- 25 dkg sera mozzarella
- 1,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta soli
- 1 jajko
- 5 dkg bułki tartej
- 1,5 dkg mąki pszennej
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Do podania:
- rukola
- świeże figi
- sos balsamiczny

Jak zrobić smażoną mozzarellę.
Ser mozzarella przekroić wpół i lekko osuszyć papierowym ręcznikiem. W miseczce połączyć przecier pomidorowy z oregano i szczyptą soli, po czym posmarować każdy kawałek sera. Następnie do pierwszej miski wbić jajko i roztrzepać je widelcem. Do drugiej miski wsypać mąkę, a do trzeciej bułkę tartą. Następnie kawałki sera obtoczyć w mące, później w jajku i na końcu w bułce tartej. W jajku oraz w bułce tartej ser należy obtoczyć dwa razy.
Na patelnię wlać olej, rozgrzać i kiedy gorący ułożyć panierowany ser. Smażyć na średnie wielkości ogniu na złoty kolor z obu stron – około 3-4 minuty. Usmażony ser układać na talerzyku wyłożonym papierowym ręcznikiem.
Na talerzu do serwowana położyć sałatę rukolę, na niej ułożyć kawałki fig oraz usmażony ser mozzarella. Po wierzchu polać całość odrobiną sosu balsamicznego.

Warto wiedzieć robiąc smażoną mozzarellę.
Ser mozzarella smażyć można także na głębokim tłuszczu w smażalnicy.
Łącznie wykorzystałam dwa kawałki sera mozzarella, każdy o wadze 12,5 dkg.
Lubisz dania z mozzarellą? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pieczarki faszerowane mozzarellą.


Dodaj komentarz