Smażona mozzarella przepis
||

Smażona mozzarella

Smażona mozzarella w panierce z bułki tartej, to szybkie do przygotowania danie, które świetnie sprawdzi się podane na przekąskę. Tą przekąskę zaserwować można na kolację, w trakcie dnia bądź podać ją na imprezach. Przygotowanie smażonej mozzarelli jest łatwe i bardzo szybkie. Po przekrojeniu, ser należy posmarować przecierem pomidorowym przyprawionym oregano oraz solą. Następnie każdy kawałek sera obtacza się z mące, jajku i bułce tartej, po czym smaży na głębokim tłuszczu. Jeśli chodzi o podanie, to ja lubię łączyć ser z czymś słodkim. Często jest to dżem, owoce lub chutney. Tym razem postawiłam na sałatę rukolę, słodkie figi oraz sos balsamiczny. Inne dodatki, które świetnie łączą się ze smażoną mozzarellą to:

Zachęcam was do przygotowania tego dania w domu, a poniżej zostawiam wam przepis na smażoną mozzarellę.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Smażona mozzarella przepis
Smażony ser mozzarella

Składniki na smażoną mozzarellę.

  • 25 dkg sera mozzarella
  • 1,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 5 dkg bułki tartej
  • 1,5 dkg mąki pszennej

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Do podania:

  • rukola
  • świeże figi
  • sos balsamiczny
Smażona mozzarella przepis
Smażony ser mozzarella

Jak zrobić smażoną mozzarellę.

Ser mozzarella przekroić wpół i lekko osuszyć papierowym ręcznikiem. W miseczce połączyć przecier pomidorowy z oregano i szczyptą soli, po czym posmarować każdy kawałek sera. Następnie do pierwszej miski wbić jajko i roztrzepać je widelcem. Do drugiej miski wsypać mąkę, a do trzeciej bułkę tartą. Następnie kawałki sera obtoczyć w mące, później w jajku i na końcu w bułce tartej. W jajku oraz w bułce tartej ser należy obtoczyć dwa razy.

Na patelnię wlać olej, rozgrzać i kiedy gorący ułożyć panierowany ser. Smażyć na średnie wielkości ogniu na złoty kolor z obu stron – około 3-4 minuty. Usmażony ser układać na talerzyku wyłożonym papierowym ręcznikiem.

Na talerzu do serwowana położyć sałatę rukolę, na niej ułożyć kawałki fig oraz usmażony ser mozzarella. Po wierzchu polać całość odrobiną sosu balsamicznego.

Smażona mozzarella przepis
Smażony ser mozzarella

Warto wiedzieć robiąc smażoną mozzarellę.

Ser mozzarella smażyć można także na głębokim tłuszczu w smażalnicy.

Łącznie wykorzystałam dwa kawałki sera mozzarella, każdy o wadze 12,5 dkg.

Lubisz dania z mozzarellą? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pieczarki faszerowane mozzarellą.

Smażona mozzarella przepis
Smażony ser mozzarella
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Smażona mozzarella
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *