Biała pizza czy też pizza bianca, podobnie jak pizza z sosem pomidorowym cieszy się w moim domu sporym powodzeniem. Robię ją równie często jak tradycyjną pizzę z sosem z pomidorów. Ciasto na białą pizzę jest identyczne jak ciasto na pizzę z sosem, różnica pomiędzy tymi dwoma pizzami leży oczywiście w samym sosie. Sos pomidorowy w białej pizzy zastąpiony jest kwaśną śmietaną, mascarpone, beszamelem, ricottą bądź serkiem kremowym. Ser mozzarella oraz wszystkie inne dodatki, którymi wyłożona jest pizza biała są identyczne jak w przypadku pizzy tradycyjnej. Przyznaję jednak, iż jest kilka kompozycji składników, które rewelacyjnie sprawdzają się na białej pizzy. Należą do nich takie połączenia jak pieczarki i szynka, ricotta i szpinak oraz szynka parmeńska i rukola.
Przygotowanie pizzy bianca zaczynam od zrobienia ciasta. W zależności od tego ile mam czasu, robię albo ciasto ekspresowe albo ciasto długo dojrzewające. Dobre ciasto na pizzę to więcej, aniżeli połowa sukcesu, gdyż od tego jakie mamy ciasto, zależy czy pizza smakuje czy nie. Idealne ciasto na pizzę po upieczeniu powinno być puszyste, lekkie i dobrze wyrośnięte. Ciasto, które posłużyło mi jako baza tej pizzy, to ciasto długo wyrastające. Po wyrobieniu, wyrośnięciu i odczekaniu odpowiedniego czasu, ciasto uformowałam w okrągły placek, który wyłożyłam serkiem kremowym, mozzarellą oraz cukinią. Cukinię pokroiłam w cieniutkie wstążki, co nie tylko dało fajny efekt wizualny ale pozwoliło także cukinii szybko się upiec i nie zalać ciasta nadmiarem soku.
Pizzę piekłam w wysokiej temperaturze, dokładnie było to 230 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z piekarnika odstawiłam ją na moment, po czym kroiłam i podawałam kiedy jeszcze była gorąca. Pizza bianca jest świetna jako przekąska imprezowa, lunch oraz obiad. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na białą pizzę i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na białą pizzę z cukinią.
Ciasto na pizzę według przepisu TUTAJ.
- 10 dkg wstążek cukinii
- 15 dkg serka kremowego
- szczypta świeżo-mielonego pieprzu
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczka siekanych listków rozmarynu
- 15 dkg tartego sera mozzarella

Jak zrobić białą pizzę z cukinią.
W kubeczku wymieszać serek kremowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekanymi listkami rozmarynu.
Ciasto na pizzę uformować na papierze do pieczenia w okrągły placek. Dokładnie posmarować go serkiem z kubeczka, zostawiając około jeden centymetr wokół brzegów pusty. Kolejno, posypać grubo-tartym serem mozzarella, na którym ułożyć cieniutkie plasterki cukinii, oprószyć pieprzem oraz solą i skropić oliwą. Pizzę odstawić na 15 minut, aby ciasto podrosło. Piekarnik nagrzać do 230 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić białą pizzę. Piec przez 16-18 minut. Upieczoną pizzę wyjąć z piekarnika, odstawić na 2 minuty, po czym pokroić nożem do pizzy.

Warto wiedzieć robiąc białą pizzę z cukinią.
Ciasto na pizzę przygotowałam dokładnie według przepisu na ciasto na pizzę, który to przepis znajdziecie na blogu. Nadałam mu zatem taką samą wielkość jak temu z przepisu.
Świeży rozmaryn zastąpić można rozmarynem suszonym.
Lubisz domową pizzę? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pizzę Margheritę.


Dodaj komentarz