Wegański pudding dyniowy z tapioką to idealny przepis na deser bądź na przekąskę dla osób, które ze swojej diety wykluczyły nabiał, mięso oraz laktozę. Przygotowanie tego puddingu jest bardzo proste i pomimo tego, iż należy gotować go przez około 30 minut, to nie trzeba się przy nim za wiele napracować, oczywiście przy założeniu, iż mamy pod ręką gotowe już puree z dyni. W przypadku braku gotowego puree, czas jaki zajmie zrobienie tego deseru może znacznie się wydłużyć. W moim zamrażalniku zawsze mam w zapasie całe mnóstwo gotowego do użycia puree i sugeruję, aby robić jego większą ilość i mrozić.
Pudding dyniowy z tapioką robię na mleku roślinnym. W tym akurat przepisie użyłam mleka ryżowego lecz równie często do jego przygotowania wykorzystuję mleko kokosowe, migdałowe oraz owsiane. Do smaku pudding doprawiam mieszanką przypraw, które znajdują się w przyprawie do piernika. Jeśli nie macie akurat w domu przyprawy do piernika to dodać możecie cynamon, odrobinę gałki muszkatołowej oraz mielone goździki. Gotując ten pudding możecie być pewni, iż zapach przypraw korzennych będzie unosił się w waszej kuchni 🙂 Zachęcam was do wypróbowania poniższego przepisu na pudding dyniowy z tapioką i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pudding dyniowy z tapioką.
- 10 dkg perełek (kulek) tapioki
- 25 dkg puree z dyni
- 1 l mleka ryżowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżki brązowego cukru jasnego
- 1/2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do podania:
- 1-2 łyżki wiórków kokosowych

Jak zrobić pudding dyniowy z tapioką.
Do garnka wlać mleko, dodać puree z dyni, przyprawę do piernika, brązowy cukier oraz ekstrakt waniliowy. Zagotować, wsypać tapiokę, ponownie zagotować, zmniejszyć ogień na mały i gotować przez około 30 minut bądź do momentu, w którym tapioka jest miękka. Gotujący się pudding należy od czasu do czasu przemieszać. Ugotowany pudding dyniowy przełożyć do kubeczków bądź pucharków do serwowania. Podawać na ciepło lub na zimno, posypany wiórkami kokosowymi.

Warto wiedzieć robiąc pudding dyniowy z tapioką.
Ekstrakt z wanilii zastąpić można cukrem waniliowym. Jeśli tak zrobimy, to należy odpowiednio zredukować ilość brązowego cukru.
Pudding przygotować można na dowolnym mleku, może to być zarówno mleko roślinne jak i mleko krowie.
Przepis na domowe puree z dyni znajdziesz TUTAJ.
Tapioka to skrobia, którą uzyskujemy z korzenia manioku. Można ją zakupić w formie mąki, płatków bądź perełek. W tym daniu używamy perełek/granulek/kulek tapioki. Czas gotowania tapioki może być zależny od wielkości użytych perełek. Najlepiej jest trzymać się instrukcji gotowania załączonej na opakowaniu tapioki, po którą sięgamy robiąc ten deser.
Lubisz dania z tapioką? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Morelowy deser z tapioki.


Dodaj komentarz