Karp w galarecie to popularna potrawa serwowana w okresie Wigilii oraz Świąt Bożego Narodzenia. Danie to przygotować można nie tylko z karpia, użyć można także innych ryb. Robiąc to danie sięgnąć można po wypatroszoną rybę, filety bądź dzwonki. Ja najczęściej wykorzystuję filety, gdyż mają one najmniej ości. Przed ugotowaniem rybę bardzo dobrze i dość długo moczę w zimnej wodzie, zmieniając tę wodę kilka razy. Do garnka wkładam warzywa takie jak marchew, pietruszka, por oraz seler i gotuję je przez kilka minut. Dodaję także przyprawy, a w późniejszym etapie filety z ryby. Rybę w wywarze gotuję przez około 10 minut, po czym wyjmuję ją na talerzyk, a wywar przelewam przez ściereczkę i łączę z żelatyną. Na półmisku do serwowania układam warzywa, kawałki z ryby oraz plastry cytryny i zalewam całość żelatyną. Danie wkładam do lodówki, aby żelatyna dobrze stężała. Polecam poniższy przepis na karpia w galarecie i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na karpia w galarecie.
- 80 dkg filetów z karpia
- 1 duża marchew
- 1 mały por
- 1/4 korzenia selera
- 1 pietruszka
- 1 łodyga selera naciowego
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 1,5 l wody
Dodatkowo:
- 12 gr żelatyny w proszku
- 5 łyżek zielonego groszku mrożonego
- 1 mała marchew pokrojona na wstążki
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- mała cytryna
Jak zrobić karpia w galarecie.
Filety z karpia dobrze wymoczyć w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na talerzyku. Do garnka włożyć pokrojoną na małe kawałki marchew, pietruszkę, selera korzeniowego oraz łodygę selera, pora, ziele angielskie oraz liść laurowy. Wlać wodę i zagotować, po czym gotować na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodać filety z karpia, sól, pieprz i kontynuować gotowanie na małym ogniu, pod przykryciem przez 10-12 minut. Następnie ostrożnie wyjąć kawałki ryby na talerzyk, a wywar nieco wystudzić. 800 ml letniego wywaru przelać przez ściereczkę bądź gazę, dodać żelatynę i mieszać do momentu, w którym się rozpuści. Tak przygotowany wywar odstawić w chłodne miejsce, aby stężał.
Do osobnego garnka włożyć groszek oraz marchew, zalać wodą i gotować przez 4-5 minut od zagotowania. Warzywa powinny być al dente.
Na półmisku do serwowania ułożyć kawałki ryby, zwinięte wstążki marchwi, kukurydzę, groszek oraz plastry cytryny. Całość zalać tężejącą galaretką, po czym wstawić do lodówki na kilka godzin.

Warto wiedzieć robiąc karpia w galarecie.
Warzywa, po które sięgnęłam gotując wywar były obrane ze skórki.
Jeśli chcemy otrzymać przejrzysty wywar, to po ugotowaniu należy go wyklarować białkiem. Do wywaru dodać białko jajka i gotować razem na małym ogniu przez 2-3 minuty. Kolejno, przelać przez ścierkę lub gazę.
Rybę ugotować można w gotowym już bulionie warzywnym bądź rybnym.
Lubisz dania z ryb? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Rybę z kremowym porem.


U mnie bardzo rzadko pojawia się karp w galarecie. Będę musiała to zmienić. 🙂
Koniecznie należy to zmienić 🙂 Pozdrawiam.