Vanillekipferl to wywodzące się z Austrii, ale popularne także w Niemczech, Szwajcarii, na Węgrzech oraz w Polsce ciasteczka migdałowe. Ciasteczka te robi się z mąki, cukru, tłuszczu, wanilii i mielonych migdałów. Ciasto po wyrobieniu formowane jest w kształt półksiężyca, a po upieczeniu ciasteczka intensywnie oprószane się cukrem pudrem. Waniliowe półksiężyce są chętnie wypiekanymi ciastkami w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Upieczone ciasteczka są kruche, pełne aromatu i można zajadać się nimi bez końca. Polecam Wam poniższy przepis na waniliowe półksiężyce i zachęcam do ich przygotowania w te Święta.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na waniliowe półksiężyce.
- 20 dkg masła
- 5 dkg cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego (16 gr)
- 1/4 łyżeczka soli
- 1 laska wanilii
- 2 żółtka
- 10 dkg mielonych migdałów
- 25 dkg mąki pszennej
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Jak zrobić waniliowe półksiężyce.
Do miski przesiać mąkę pszenną oraz cukier puder, dodać miękkie masło, cukier waniliowy, sól, mielone migdały oraz ziarna zeskrobane z laski wanilii. Wyrabiać przez 3-4 minuty, po czym dodać żółta i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na cztery części, na raz pracować tylko nad jedną z nich, a pozostałe trzymać w lodówce. Ciasto uformować w wałek o grubości dwóch centymetrów i pokroić go na kawałki o szerokości dwóch centymetrów każdy. Kawałki ciasta formować w kulki, które rolując na blacie formować w wałki o długości 6-7 centymetra. Końce uformowanych wałków powinny być nieco węższe, aniżeli ich środek. Łapiąc za przeciwstawne końce zwijać wałki ku środkowi, aby nadać im kształt półksiężyca. Waniliowe półksiężyce układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po czym piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 12-15 minut. Upieczone ciasteczka wystudzić, a kiedy zimne intensywnie posypać cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc waniliowe półksiężyce.
Po wyjęciu ciasta z lodówki nie podsypywałam go mąką.
Mielone migdały zastąpić można mielonymi orzechami laskowymi bądź mielonymi orzechami włoskimi.
Lubisz ciastka z cukrem pudrem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ciasteczka Linzer.


Fajne ciasteczka, na dodatek pyszne, migdałowe. Nie znałam dotąd takich. 🙂
Te ciasteczka są bardzo proste ale smakują pysznie. Pozdrawiam 🙂