Kompot czyli napój owocowy robiony z takich owoców jak jabłka, truskawki, maliny, czereśnie, brzoskwinie czy rabarbar. Podawać można go na ciepło bądź na zimno. W okresie letnim kompot przyrządza się ze świeżych owoców i najczęściej serwuje się go na zimno. W gorące dni idealnie bowiem gasi pragnienie. Natomiast w okresie zimowym oraz jesiennym podstawą kompotu są w dużej mierze suszone owoce. Kompot z suszu jest nieodzownym elementem Wigilii i nie może go zabraknąć w tym okresie na wigilijnym stole. Do przygotowania kompotu z suszonych owoców wykorzystać można mieszankę suszonych owoców bądź postawić na jeden konkretny owoc. Ja lubię robić kompot wigilijny z jabłek, śliwek oraz moreli. Często dodaję do niego także inne owoce oraz koniecznie przyprawy takie jak goździk oraz cynamon. Polecam poniższy przepis na kompot z suszu i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kompot z suszu.
- 1 laska cynamonu
- 2 goździki
- 1 gwiazda anyżowa
- 5 dkg suszonej żurawiny
- 20 dkg wędzonych śliwek
- 10 dkg suszonych moreli
- 7 dkg suszonych jabłek
- 1,8 l wody
- 2 łyżki cukru kryształu
- 1/2 świeżej pomarańczy
Jak zrobić kompot z suszu.
Do garnka włożyć suszone owoce, zalać wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dodać goździki, cukier, gwiazdę anyżową, laskę cynamonu oraz pokrojoną na plastry pomarańcz. Garnek wstawić na ogień, zagotować całość i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Ugotowany kompot przed podaniem wystudzić.

Warto wiedzieć robiąc kompot z suszu.
Pomarańcz do kompotu dodałam wraz ze skórką. Skórkę przed dodaniem do kompotu bardzo dokładnie wyszorowałam pod gorącą wodą.
Ja najbardziej lubię kompot podany następnego dnia, dlatego też najczęściej przyrządzam go dzień przed podaniem.
Lubisz dania z dodatkiem suszonych owoców? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pasztet z indyka z morelami.







Dodaj komentarz