Kulebiak to ciasto drożdżowe nadziewane kapustą lub mięsem. Jest on idealnym dodatkiem do barszczu czerwonego i śmiało zastąpić nim można paszteciki bądź krokiety. Kulebiak wigilijny, którego nadzienie poza kapustą zawiera również suszone grzyby, to moja propozycja na dodatek do barszczu czerwonego, który podać można w nadchodzące Święta. Ciasto drożdżowe w tymże kulebiaku jest puszyste, lekkie i rozpływa się w ustach. Z kolei nadzienie z kapusty kiszonej i grzybów, jest aromatyczne, pięknie pachnie i ma świetny smak. Polecam Wam zatem poniższy przepis na kulebiaka z kapustą i grzybami i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kulebiak.
Ciasto drożdżowe:
- 30 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 1,5 dkg świeżych drożdży
- 120 ml letniego mleka
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczka cukru kryształu
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko “L”
Nadzienie z kapusty i grzybów:
- 2 dkg suszonych grzybów
- 150 ml wody
- 35 dkg kiszonej kapusty
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu mielonego
- 10 dkg cebuli
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczka ziaren kminku
- 3 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ziaren kminku
Jak zrobić kulebiak z kapustą i grzybami.
Nadzienie z kapusty i grzybów.
Grzyby włożyć do miseczki, zalać zimną wodą i odstawić na 3 godziny. Po tym czasie wyjąć z wody i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, włożyć do dużego garnka wraz z olejem i smażyć przez 4-5 minut. Kapustę kiszoną lekko odcisnąć, przesiekać nożem i dodać do podsmażonej cebuli. Do tego samego garnka dodać pokrojone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, sól, pieprz, kminek, ziele angielskie oraz liście laurowe. Garnek przykryć pokrywką i gotować całość na małym ogniu przez około 40 minut lub do momentu, w którym woda całkowicie wyparuje. Tak przygotowane nadzienie z kapusty i grzybów wystudzić.
Przygotowanie ciasta drożdżowego, formowanie i pieczenie kulebiaka.
Do wysokiego kubka włożyć drożdże, cukier i letnie mleko. Wymieszać, po czym odstawić na 10 minut.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, olej, jajko oraz wyrośnięte drożdże. Wymieszać, a następnie wyrabiać ciasto przez 7-8 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto wyrosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na wielkość około 30 na 35 centymetra, na stolnicy lekko podsypanej mąką. Na cieście rozprowadzić chłodne nadzienie z kapusty, po czym zwinąć całość wzdłuż krótszego boku w roladę. Boki rolady zlepić ze sobą, roladę przykryć ściereczką i odstawić na 25 minut do wyrośnięcia. Wyrośniętą roladę posmarować jajkiem i posypać ziarnami kminku. W kilku miejscach można ją również nakłuć wykałaczką. Kulebiak wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40-45 minut. Upieczony kulebiak przed pokrojeniem wystudzić.

Warto wiedzieć robiąc kulebiak.
Składniki wykorzystane do przygotowania ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową, a mleko powinno być letnie.
Jeśli kiszona kapusta jest bardzo kwaśna, to należy ją przepłukać w zimnej wodzie. Kapusta, której użyłam była idealna, dlatego też przed ugotowaniem nie płukałam jej w wodzie.
Przed rozłożeniem nadzienia na cieście drożdżowym, należy usunąć z niego liście laurowe oraz ziele angielskie.
Lubisz dania z kapustą? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą.


W tym roku planuję taki zrobić. Oby wyszedł mi tak dobrze jak powyższy. 🙂
Trzymam kciuki 🙂 Pozdrawiam.