Botwinka to młode korzenie oraz liście buraka ćwikłowego. Potrawy takie jak zupa czy chłodnik znają wszyscy. Te robione są głównie z młodych korzeni buraka. A co w takim razie z liśćmi?
Liście również są jadalne i co niektórzy dodają je do zupy botwinki. Zupa nie jest jednak jedyna formą w jakiej można wykorzystać liście botwiny.
Liście można także zapiekać czy dodawać do sałatek.
W zapieczonej formie są liście botwinki w poniższym przepisie. Konkretnie to zrobiłam z nich gołąbki wypełnione risotto.
Oczywiście nie wyszły mi jakieś ogromniaste gołębie, gdyż liście nie są na tyle duże. Wyszły mi małe gołąbki, które ja osobiście podałam jako dodatek do dania mięsnego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na gołąbki z botwinki.
- 14 dużych liści botwiny
- 25 dkg ryżu do risotto (arborio)
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2 średniej wielkości pietruszki
- 1/2 selera korzeniowego
- 600 ml wywaru warzywnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 5 łyżek tartego sera Gouda
Jak zrobić gołąbki z risotto.
Liście botwiny włożyć do miski, zalać wrzątkiem i parzyć przez minutę. Po minucie odlać wodę, wystudzić liście.
Do garnka albo na dużą patelnię wlać oliwę, dodać startą na tarce o dużych oczkach marchew, pietruszkę oraz selera. Smażyć na dużym ogniu przez minutę po czym wsypać ryż. Trzymać na dużym ogniu przez kolejną minutę, następnie zmniejszyć ogień na mały i zacząć dolewać bulion warzywny. Bulion dolewać do ryżu od czasu do czasu, zawsze w małych ilościach i cały czas mieszając risotto. Do risotto wykorzystać 500 ml bulionu. Kiedy ryż zaczyna mięknąć i wykorzystane zostanie 500 ml bulionu, posolić i doprawić risotto do smaku.
Gotowe risotto wystudzić. Kiedy risotto jest już zimne dodać 4 łyżki tartego sera Gouda. Wymieszać.
Każdego liścia botwiny rozłożyć, na środek nałożyć porcję risotto, założyć delikatnie boki tak aby można było zwinąć całość na kształt gołąbków.
Gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać 100 ml bulionu warzywnego i posypać 1 łyżką sera. Przykryć wierzch naczynia folią aluminiową lub pokrywką.
Gołąbki włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 30 minut.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc gołąbki z botwiny z nadzieniem risotto.

Bulion warzywny, którego dodałam był lekko słonawy. Spowodowało to, iż nie użyłam tak dużo soli przy dosalaniu risotto. Jeśli macie bulion bez soli to musicie nieco zwiększyć ilość soli przy doprawianiu risotto.
Jeśli macie mniejsze liście botwinki to połączcie kilka liści w całość i wtedy dopiero zawijajcie gołąbki.
Moje liście były na tyle duże, że byłam w stanie przygotować z nich 14 gołąbków. Z mniejszych liści gołąbków wyjdzie Wam więcej.
Lubisz botwinę? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Chłodnik z botwinki.
Dodaj komentarz