Kurczak Involtini przepis
|||

Kurczak involtini

Kurczak involtini to nic innego jak włoskie roladki z kurczaka wypełnione nadzieniem. Najpierw mięso należy lekko rozklepać tłuczkiem do mięsa, wyłożyć nadzieniem ze szpinaku, pieczarek i sera a następnie zwinąć, podsmażyć i dokończyć gotowanie w bulionie. Nadzieniem mogą być takie produkty jak suszone pomidory, ricotta, szynka, szpinak, grzyby czy tez każde inne ulubione dodatki. Ja w poniższym przepisie postawiłam na proste nadzienie przygotowane z pieczarek, szpinaku i mozzarelli. Te roladki z kurczaka świetnie sprawdzają się podane na obiad, zaserwowane z dodatkiem puree ziemniaczanego oraz sałatki na bazie liści zielonej sałaty, świeżych warzyw i lekkiego dressingu. Zachęcam was do sięgnięcia po przepis na kurczaka involtini i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Kurczak Involtini przepis
Kurczak Involtini

Składniki na kurczaka involtini.

  • 4 średniej wielkości piersi z kurczaka (700 g)
  • 100 g tartego sera mozzarella
  • 100 g świeżych liści szpinaku
  • 100 g pieczarek
  • 1/2 łyżeczka soli + szczypta
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml wody
  • 1/2 kostki bulionowej
  • 1 ząbek czosnku
Kurczak Involtini przepis
Kurczak Involtini

Jak zrobić kurczaka involtini.

Pieczarki pokroić w kostkę i dodatkowo lekko przesiekać. Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy, włożyć krojone pieczarki i smażyć przez przez 3-4 minuty. Kolejno dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuować smażenie przez kilka sekund. Po tym czasie włożyć liście szpinaku, dodać szczyptę soli i kontynuować smażenie przez 2-3 minuty. Usmażone warzywa wystudzić. W miseczce połączyć tarty ser mozzarella z usmażonymi warzywami.

Oczyszczone piersi z kurczaka przekroić raz wzdłuż na pół, ułożyć na deseczce i lekko rozklepać tłuczkiem do mięsa. Każdy kawałek mięsa oprószyć solą oraz pieprzem, po czym rozłożyć na nim nadzienie ze szpinaku, sera i pieczarek. Zaczynając od jednego z krótszych boków zwinąć mięso w roladkę, spiąć jedną bądź dwoma wykałaczkami a następnie każdą roladkę oprószyć z każdej strony mąką.

Na dużą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy oraz włożyć masło, rozpuścić i kiedy ciepłe włożyć roladki z kurczaka. Roladki smażyć na lekko złoty kolor z każdej strony, na średniej wielkości ogniu – powinno to zająć około 5-6 minut. Kolejno, roladki wyjąć na talerzyk, na patelnię wlać wodę, włożyć kostkę bulionową i zagotować. Dodać uprzednio podsmażone roladki i gotować na średnim ogniu z tendencją do małego przez 6-7 minut, przewracając je od czasu do czasu na każdą ze stron. Roladki z kurczaka ze szpinakiem, pieczarkami i serem podawać z dodatkiem puree z ziemniaków, makaronu lub ryżu.

Kurczak Involtini przepis
Kurczak Involtini

Warto wiedzieć robiąc kurczaka involtini.

Świeże liście szpinaku zastąpić można szpinakiem mrożonym w liściach. Przed wykorzystaniem taki szpinak należy rozmrozić i odcisnąć z wody.

Sięgnąć należy po tarty ser mozzarella, taki sam jaki wykorzystujemy robiąc pizzę. Mozzarellę zastąpić można każdym dowolnym serem żółtym.

Lubisz dania z kurczaka? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kurczaka Fajitas.

Kurczak Involtini przepis
Kurczak Involtini
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Kurczak involtini
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *