Tuńczyk pod pierzynką przepis
|||||

Tuńczyk pod pierzynką

Tuńczyk pod pierzynką to sałatka warstwowa, która jest połączeniem ryby z żółtym serem, warzywami oraz sosem majonezowym. Ta prosta sałatka nie wymaga gotowania czegokolwiek, jest super szybka do przygotowania, gdyż zrobić ją można w 10 minut. Sałatka w 10 minut jest idealna na niezapowiedzianych gości oraz na wszystkie mniejsze bądź większe imprezy okolicznościowe. Jeśli lubicie połączenie tuńczyka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, cebulą i serem żółtym, to ta sałatka jest dla was. Nie mogło w niej zabraknąć dodatku sosu i ten, który świetnie komponuje się ze wszystkimi składnikami sałatki to sos majonezowy z dodatkiem pikantnego ketchupu. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na tuńczyka pod pierzynką i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Tuńczyk pod pierzynką przepis
Tuńczyk pod pierzynką

Składniki na tuńczyka pod pierzynką.

  • 250 g tuńczyka w sosie własnym bądź w oleju
  • 2 sztuki awokado
  • 100 g liści świeżego szpinaku
  • 150 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej
  • 150 g sera żółtego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g czerwonej cebuli

Sos majonezowy:

  • 100 g majonezu
  • 50 g pikantnego ketchupu
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
Tuńczyk pod pierzynką przepis
Tuńczyk pod pierzynką

Jak zrobić tuńczyka pod pierzynką.

Do miseczki włożyć majonez, dodać ketchup, szczyptę soli, mielony pieprz oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.

Awokado obrać, pokroić w dużą kostkę, włożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny. Czerwoną cebulę pokroić w małą kostkę, ser zetrzeć na dużych oczkach tarki a suszone pomidory pokroić w cienkie paseczki. W średniej wielkości misce do serwowania ułożyć odciśniętego z zalewy tuńczyka, na nim położyć krojoną w kostkę czerwoną cebulę, polać połową sosu majonezowego, na którym ułożyć świeże liście szpinaku. Na szpinak wyłożyć krojone awokado, pozostały sos majonezowy, tarty ser oraz krojone pomidory suszone. Sałatkę przed podaniem przetrzymywać w lodówce.

Tuńczyk pod pierzynką przepis
Tuńczyk pod pierzynką

Warto wiedzieć robiąc tuńczyka pod pierzynką.

Waga tuńczyka podana w liście składników, to waga bardzo dobrze odciśniętej z zalewy ryby. Tuńczyka najlepiej jest wylać na gęste sitko, przycisnąć go kilka razy widelcem i odstawić na chwilę, aby jak najlepiej go odsączyć.

Lubisz sałatki z tuńczykiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę Mimoza.

Tuńczyk pod pierzynką przepis
Tuńczyk pod pierzynką
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Tuńczyk pod pierzynką
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *