Wytrawna rolada drożdżowa wypełniona nadzieniem z jajek, sera żółtego i kiełbasek parówek to wypiek, który świetnie sprawdza się podany jako dodatek do barszczu czerwonego bądź sam. Zaserwować można ją zatem na przystawkę, jako przekąskę lub dodatek do innych dań. Podstawą tej pysznej rolady jest proste ciasto drożdżowe przygotowane z mąki, wody, mleka, jajka, drożdży oraz oleju. Po wyrobieniu i wyrośnięciu ciasto wypełnione jest nadzieniem z gotowanych jajek, tartego sera żółtego i zielonego szczypiorku. Żeby było ciekawiej na tymże właśnie nadzieniu ułożone są kiełbaski parówki, które nadają roladzie fajnego wyglądu i urozmaicają jej smak. Zachęcam was do sięgnięcia po przepis na roladę drożdżową z jajkiem, serem i parówką i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na roladę drożdżową z jajkiem, serem i parówką.
Ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 100 ml letniego mleka
- 50 ml letniej wody
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
Nadzienie:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 150 g sera żółtego
- 4 kiełbaski parówki
- 2 łyżki szczypiorku
- 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka ziaren sezamu

Jak zrobić roladę drożdżową z jajkiem, serem i parówką.
Ugotowane na twardo jajka pokroić w małą kostkę, włożyć do miski i dodać tarty ser żółty, drobno krojony szczypiorek, sól oraz pieprz. Wymieszać.
Do miseczki wlać letnią wodę oraz mleko, dodać drożdże i 3 łyżki mąki odłożone z całości. Wymieszać a następnie odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski robota planetarnego przesiać pozostałą mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, olej, sól, cukier puder oraz jajko. Przy pomocy nakładki hak wyrabiać wszystkie składniki przez 10 minut. Po tym czasie miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na około godzinę, aby ciasto wyrosło.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat kuchenny i rozwałkować na kwadrat o wielkości 35 na 35 centymetra. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować nadzienie, pozostawiając około 3 centymetry na dolnym brzegu puste. Na górnym brzegu ułożyć kiełbaski parówki, po dwie obok siebie, boki ciasta lekko założyć ku środkowi i zwinąć ciasto w roladę. Roladę drożdżową przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 25 minut do wyrośnięcia. Wyrośniętą roladę posmarować jajkiem, posypać ziarnami sezamu i nakłuć w kilku miejscach wykałaczką. Tak przygotowaną roladę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Przed pokrojeniem roladę wystudzić.

Warto wiedzieć robiąc roladę drożdżową z jajkiem, serem i parówką.
Każda z parówek miała długości 15-u centymetrów.
Biały sezam zastąpić można sezamem czarnym, czarnuszką lub ziarnami kminku.
Lubisz rolady? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Roladę czekoladową.


Dodaj komentarz