Curry to danie z kuchni indyjskiej. Jego bazą jest sos z dodatkiem przypraw takich jak imbir, kurkuma czy chociażby chili. To jakie przyprawy użyte są do sosu zależy od regionu, z którego dane curry pochodzi.
Z sosem połączyć możemy warzywa, drób, ryby i owoce morza a także wołowinę oraz baraninę. Najbardziej popularne rodzaje curry to curry warzywne i curry z kurczakiem.
Curry warzywne przygotować można chociażby z ciecierzycą, dynią, kalafiorem, fasolką szparagową, cukinią czy ziemniakami. To tylko niektóre propozycje oczywiście, gdyż lista warzyw, które można wykorzystać do tego dania jest bardzo długa.
Ja zrobiłam curry ze słodkich ziemniaków z dodatkiem świeżego szpinaku. Na to właśnie curry jest poniższy przepis.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na curry.
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 5 dkg świeżego szpinaku
- 1 kg słodkich ziemniaków
- 1/2 łyżeczka suszonej papryczki chili
- 1 1/4 łyżeczka soli
- 3 cm kawałek świeżego imbiru
- 3/4 łyżeczki suszonego kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczka kurkumy
- 40 dkg krojonych pomidorów w puszce
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 5 ziaren kardamonu
- 500 ml wody
- 1 łyżeczka tandori masala (opcjonalnie)
- świeża kolendra
Jak zrobić curry warzywne.
Cebulę pokroić w kostkę włożyć do garnka, dodać olej i smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę chili oraz paprykę słodką, starty na tarce imbir, kardamon, tandori masalę, kurkumę i kumin. Smażyć minutę po czym dodać pokrojone w 3-y centymetrową kostkę słodkie ziemniaki, wodę, pomidory w puszcze i sól. Dusić na małym ogniu do momentu, w którym ziemniaki są miękkie i zaczynają się rozpadać. W tym momencie dodać świeży szpinak, wymieszać i trzymać na ogniu dodatkowe 2-3 minuty.
Curry posypać świeżo krojoną kolendrą. Podawać z ryżem.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc curry warzywne.
Pomidory w puszcze powinny być pokrojone w kostkę. Jeśli nie są trzeba albo je pokroić albo zmiksować.
Dodałam świeży imbir ale możecie także użyć imbiru w proszku.
Ziemniaki możecie pokroić w większą lub mniejszą kostkę.
Lubisz dania ze słodkich ziemniaków? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Słodkie ziemniaki pieczone z tofu.
Dodaj komentarz