Koktajle owocowe, warzywne czy owocowo-warzywne dostarczają organizmowi mnóstwo witamin jak i zapychają głód. Są bardzo proste i szybkie do przygotowania.
Moja fascynacja koktajlami i smoothies trwa nadal. W trakcie moich ostatnich zakupów nabyłam mrożone jagody, maliny oraz truskawki. Kupiłam także spore ilości świeżych owoców i warzyw. W domowej spiżarni mam zawsze również zapas owoców w puszce. Najczęściej są to brzoskwinie i ananas.
Co drugi dzień przyrządzam albo jakiś koktajl albo smoothie. Zazwyczaj robię na tyle aby wystarczyło na dwa dni dla mnie i dla męża. Koktajle łatwo można przechować w lodówce przez 2-3 dni. Są zatem jak znalazł na ugaszenie pragnienia lub zapchanie głodu w trakcie dnia.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na koktajl truskawkowy.
- 15 dkg mrożonych truskawek
- 8,5 dkg zielonego ogórka sałatkowego
- 1 jabłko Grany Smith
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 500 ml wody
- mały pęczek świeżej bazylii
Jak zrobić koktajl z truskawek i ogórka.
Do blendera wlać wodę. Dodać mrożone truskawki, ogórka obranego ze skórki (można nie obierać ale trzeba wtedy dobrze umyć), pokrojone na kawałki jabłko, sok z cytryny, miód i umytą bazylię. Zmiksować.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc koktajl truskawkowy z ogórkiem.
Czasami zamiast wody dodaję zieloną herbatę lub wodę kokosową. W tym koktajlu czysta woda niegazowana była w zupełności wystarczająca.
Ja akurat miałam w domu jabłka Grany Smith. Każdy inny rodzaj jabłek sprawdzi się w tym przepisie.
Lubisz pić koktajle? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Koktajl z kiwi i szpinaku.
Dodaj komentarz