Jednym z ciast, którego nie może zabraknąć w Wielkanoc na naszym stole jest mazurek. Najogólniej mówiąc mazurek to ciasto kruche połączone z owocami i słodką masą.
Owoce, które najczęściej spotkać można w mazurkach to wiśnie oraz owoce kandyzowane. Jeśli mowa o masie to masa kajmakowa, czekoladowa oraz orzechowa są najbardziej popularne.
Przepis na mazurek, który mam dla Was poniżej to mazurek z masą na bazie mleka w proszku. Obiektywnie muszę Wam powiedzieć, iż jest to jeden z lepszych mazurków jakie do tej pory jadłam. Spróbujcie i napiszcie co myślicie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na mazurek.
Kruche ciasto:
- 25 dkg mąki krupczatki
- 12 dkg masła bez soli
- szczypta soli
- 8 dkg cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany
Masa mleczna:
- 10 dkg mleka w proszku
- 10 dkg cukru kryształu
- 8 dkg masła bez soli
- 100 ml mleka
- kilka całych migdałów
- kilka wiśni koktajlowych
- kandyzowane owoce (u mnie papaja)
Jak zrobić mazurek z masą mleczną.
Kruche ciasto: mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą, przesiać przez sitko. Do przesianych składników dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Siekać nożem lub wymieszać w mikserze wszystkie składniki, do momentu w którym zaczynają łączyć się w całość. Dodać żółtka oraz śmietanę. Zagnieść ciasto.
Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do pieczenia uprzednio wysmarowaną margaryną. Ciasto w kilku miejscach nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25 minut. Upieczone ciasto wystudzić.
Masa mleczna: do garnka wsypać cukier, dodać masło oraz mleko płynne. Podgrzać i kiedy masa zaczyna się gotować dodać mleko w proszku. Cały czas mieszając zagotować i trzymać na małym ogniu przez 4-5 minut. Masę trochę tylko wystudzić i kiedy jeszcze ciepła przetrzeć przez gęste sitko.
Kiedy masa jest prawie zimna lecz nadal cały czas płynna wylać ją na ciasto.
Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki aby masa odrobinę zgęstniała. Wyjąć z lodówki i udekorować migdałami, wiśniami koktajlowymi i kandyzowanymi owocami. Udekorowane ciasto włożyć z powrotem do lodówki do zupełnego zgęstnienia masy.

Smacznego!
Warto wiedzieć mazurek.
Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 25-u centymetrów.
Ważne, aby masę mleczną przelać przez sitko. Jeśli tego nie zrobimy będą w niej grudki z mleka w proszku. Niestety nawet nieustanne mieszanie masy nie jest w stanie wyeliminować wszystkich grudek.
Ciasto udekorowałam migdałami. Do tego wiśnie koktajlowe były w zalewie z dodatkiem olejku migdałowego. Całość dzięki temu smakowała obłędnie.
Masę mleczną trzeba gotować na bardzo małym ogniu. Jeśli mimo nieustannego mieszania masa zaczyna lekko się brązowić trzeba od razu zdjąć ją z ognia.
Szukasz przepisów na wielkanocne ciasta? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Tort kalejdoskop.
Dodaj komentarz