Często oglądam programy kulinarne i ostatnio w jednym z takich programów jego uczestnik robił pasztet. Goście, którzy byli wtedy u niego na kolacji, stwierdzili jednogłośnie, iż za pasztetami nie przepadają. Nie wiem czemu, ale jakoś nie mogłam tego zrozumieć. Jak można nie lubić pysznego, kremowego, pełnego aromatu pasztetu. Jeśli teraz czytasz ten przepis, zapewne jesteś tego samego zdania co i ja.

Przepis na pasztet z wątróbki kurczaka, który znajdziecie poniżej, mam od mojej dawnej współlokatorki. Nieco do zmodyfikowałam, gdyż ona używała nieziemsko ogromnej ilości masła.
Przygotowanie pasztetu rozpoczynam od dokładnego umycia i oczyszczenia wątróbki. Kiedy wątróbka jest już gotowa do użycia, na maśle podsmażam cebulę i do lekko podsmażonej dodaję wątróbkę. Smażę chwilę razem, po czym wkładam pozostałe składniki. Podsmażoną wątróbkę przekładam do wysokiego, plastikowego pojemnika i miksuję, do momentu w którym uzyska kremową konsystencję. Pasztet z wątróbki kurczaka polecam podawać jako smarowidło na pieczywie. Jest wyśmienity na śniadanie, kolację oraz sprawdza się fajnie jako zimna przystawka.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na pasztet z wątróbki kurczaka.
- 20 dkg wątróbki z kurczaka
- 2 łyżki kaparów
- 1 średniej wielkości biała cebula
- 2 łyżki masła
- 1/6 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka suszonej szałwii
- 150 ml śmietany 30%
Jak wykonać pasztet z wątróbki kurczaka.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy na średnim ogniu przez 3 minuty. Po upływie tego czasu wrzucamy oczyszczoną wątróbkę. Można ją wcześniej pokroić na mniejsze kawałki, wtedy usmaży się nam nieco szybciej. Kontynuujemy smażenie do momentu, aż z wątróbki nie wypływa krew, to jest około 5 minut. Następnie, dodajemy pozostałe składniki tj. kapary, sól, pieprz, szałwię oraz śmietanę i pozostawiamy na ogniu przez kolejne 3 minuty. Po upływie tego czasu wątróbkę zestawiamy z ognia i całość miksujemy.
Warto wiedzieć robiąc pasztet z wątróbki kurczaka.

Kupując wątróbkę uważajmy czy czasami nie ma ona w sobie żółci. Jeśli tak, wtedy nie nadaje się ona do spożycia, gdyż całość zwyczajnie będzie okropnie kwaśna.
Ten pasztet najlepiej smakuje serwowany na kruchym, ciepłym jeszcze toście.
Wątróbkę z kurczaka zastąpić można dowolna wątróbką drobiową, na przykład z indyka. W taki sam sposób przygotować można pasztet z wątróbki wieprzowej.
Lubisz wątróbkę? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pierś kurczaka faszerowaną wątróbką.

Uwielbiam takie domowe pasztety 🙂