Chcesz ugotować zupę krem z dyni i nie wiesz jak? Koniecznie przeczytaj ten przepis!

Ostatnio moja siostra napisała do mnie wiadomość, pytając o przepis na “naszą” zupę krem z dyni. Nie mogła go nigdzie znaleźć, a sama nie wiedziała jak ma ją zrobić.
Kiedy jeszcze mieszkałam w domu rodzinnym razem z siostrą bardzo często gotowałyśmy zupę krem z dyni. W sezonie, dyń na naszej działce było pod dostatkiem. Chcąc nie chcąc musiałyśmy coś z nimi robić. Często owe dynie lądowały z ciastach lub zupach właśnie.
Odkąd mieszkam poza domem dynię kupuję w sklepach lub na markecie. Nie są złe, dadzą się zjeść, ale nie smakują tak samo jak te z działki u mamy.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na zupę krem z dyni.
- 2 l wody lub bulionu warzywnego
- 1 średniej wielkości dynia piżmowa
- 1 duża cebula
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka drobno krojonej papryczki chili (bądź suszone płatki chili)
- 2 dużej wielkości ziemniaki
- pestki dyni i śmietanka do serwowania
Jak zrobić zupę krem z dyni.
Dynię kroimy z kostkę. Pestki i miąższ oczywiście wyrzucamy.
Do garnka, w którym będziemy gotować zupę dodajemy masło, cebulę pokrojoną w kostkę i paprykę chili. Smażymy przez około dwie minuty na średnim ogniu. Po upływie tego czasu dodajemy kmin wraz z mieloną papryką i kontynuujemy smażenie przez kolejną minutę.
Do podsmażonej cebuli wlewamy bulion warzywny bądź wodę, dodajemy pokrojoną w kostkę dynię wraz z pokrojonymi ziemniakami. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Ugotowane warzywa miksujemy. Zupę do smaku przyprawiamy solą i pieprzem.
Zupę krem z dyni serwujemy z grzankami i odrobiną śmietany.
Warto wiedzieć robiąc zupę dyniową.

Zupa może się nam początkowo wydawać dość rzadka. Nie zmniejszajmy jednak ilości wody, gdyż po krótkim odstaniu zupa zgęstnieje.
Bardzo często zdarza mi się podpiekać dynię w piekarniku i podpieczoną dodawać do zupy. Podpieczoną dynię jest łatwiej obrać, a i zupa z dodatkiem takie dyni ma intensywniejszy smak.
Lubisz dynię? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Zapiekane skórki ziemniaczane.

Bardzo przyjemna konsystencja i wygląd zupki. Z ziemniakami jeszcze nie robiłam, więc bardzo chętnie wypróbuję 😀
coraz więcej dyni na blogach… chyba muszę w końcu udać się na działkę po swoją i coś ugotować dyniowego 🙂 zupka wygląda pysznie 🙂
Właśnie takie zupy krem uwielbiam, mam dwie duże dynie w domu więc na pewno jedna z nich zostanie wykorzystana na taki krem 🙂
Ja teraz z http://www.kcalmar.com się odchudzam i oni ostatnio dynię z soczewicą połączyli…. Kurde, tylko żeby ktoś mi ugotował:D:D:D
Idealna na jesień, mniam 🙂