||||

Boczniaki w panierce

Boczniaki to bogate w białko, kwas foliowy i witaminy grzyby, których kapelusze kształtem przypominają muszlę ostrygi. Mają różnorodną kolorystykę i spotkać można je w kolorze popielatym, brązowym, białym, beżu, odcieniach niebieskiego oraz fioletu. Kapelusze młodych boczniaków są miękkie, natomiast starsze okazy mają nieco twardszy i sprężysty miąższ. W środowisku naturalnym grzyby te rosną w skupiskach na drzewach takich jak wierzba czy topola, natomiast w uprawie uprawiane są na słomie. Rzadko spotkać można indywidualne okazy, ponieważ pojedyncze sztuki boczniaków zrośnięte są ze sobą w kępki. W formie kępek grzyby te najczęściej sprzedawane także w sklepach.

W kuchni boczniaki przyrządzać można na wiele sposobów. Sprawdzają się smażone, duszone, panierowane, marynowane, a także suszone. Odnajdą się w sosach, zupach, sałatkach, makaronach oraz risotto. Przepis na boczniaki w panierce, to tylko jedna z propozycji na wykorzystanie tychże grzybów. Po podzieleniu na indywidualne sztuki, każdego boczniaka moczę w cieście przygotowanym z mąki, wody, jajka, oraz przypraw takich jak sos sojowy, pieprz i sól. Dokładnie pokryte ciastem boczniaki trafiają na talerzyk z bułką tartą, a później na rozgrzany olej. Usmażone grzyby podaję z dodatkiem ulubionego sosu bądź serwuję je jako dodatek do dań obiadowych.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Domowa przyprawa kreolska

Składniki na boczniaki w panierce.

  • 200 g boczniaków
  • 1 jajko „L”
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczka pieprzu
  • 150 ml wody
  • 80 g mąki pszennej
  • 100 g bułki tartej
  • olej do smażenia

Jak zrobić boczniaki w panierce.

W miseczce połączyć ze sobą wodę, przesianą przez sitko mąkę, jajko, sól, sos sojowy oraz pieprz. Ubijać przez około minutę, aby w cieście nie było grudek. Gotowe ciasto odstawić na 10 minut.

Na talerzyk wsypać bułkę tartą. Boczniaki moczyć w cieście, a następnie obtaczać w bułce tartej. Na patelnię wlać sporą ilość oleju i rozgrzać. Kiedy olej na patelni jest już gorący, zmniejszyć płomień na średni i wkładać panierowane boczniaki. Boczniaki smażyć na średniej wielkości ogniu pomiędzy 8-10 minut lub do momentu, w którym mają złotawy kolor z każdej strony. Usmażone grzyby wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem. Smażone boczniaki podawać z dodatkiem ketchupu, sosu chili, pasty ajvar, sosu peri-peri lub kremu z pieczonej papryki.

Domowa przyprawa kreolska

Warto wiedzieć robiąc boczniaki w panierce.

Kępki boczniaków należy rozciąć i podzielić na indywidualne sztuki, gdyż panierujemy pojedyncze boczniaki, a nie kępki.

Boczniaków nie myję w wodzie, po oddzieleniu pojedynczych sztuk od razu je panieruję.

Oleju na patelni powinno być na tyle dużo, aby boczniaki mogły swobodnie w nim pływać. Zamiast patelni sięgnąć można po frytkownicę.

Lubisz dania z grzybów? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pieczarki z czosnkiem.

Domowa przyprawa kreolska
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Boczniaki w panierce
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *