Sardynki to małe rybki, które pysznie smakują wędzone, smażone oraz marynowane w oleju. Świetnie sprawdzają się podane jako przekąska do piwa lub jako przystawka.
Jednym z szybszych i łatwiejszych sposobów na przygotowanie sardynek jest ich lekkie obtoczenie w mące oraz przyprawach, a następnie usmażenie. Przygotowane w ten sposób sardynki można serwować same z odrobiną soku z cytryny, ale mogą one posłużyć również za podstawę innych dań np. pasty kanapkowej z dodatkiem pomidorów lub jajek.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na smażone sardynki.
- 40 dkg świeżych sardynek
- 1 płaska łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- olej słonecznikowy do smażenia
- cytryna do podania
Jak zrobić sardynki smażone na oleju.
Oczyszczone sardynki włożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na 30 minut. Następnie odlać wodę, każdą sardynkę delikatnie przetrzeć papierowym ręcznikiem celem osuszenia oraz usunięcia ewentualnych łusek. Na talerz wsypać mąkę, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Włożyć sardynki i dokładnie je obtoczyć.
Na głęboką patelnię lub do garnka wlać olej, rozgrzać i kiedy gorący wkładać sardynki. Smażyć na średnim ogniu przez około 5-6 minut. Usmażone rybki osuszyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Podawać skropione świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Warto wiedzieć robiąc smażone sardynki.
Sardynki należy smażyć na głębokim tłuszczu dlatego oleju w garnku bądź na patelni powinno być na tyle, aby rybki swobodnie w nim pływały.
Sardynki najlepiej jest kupić już oczyszczone, z usuniętymi wnętrznościami oraz łuskami.
Szukasz przepisów na dania z ryb? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Smażoną rybę z kremowym porem.
Dodaj komentarz