Boczniaki to bogate w białko, kwas foliowy i witaminy grzyby, których kapelusze kształtem przypominają muszlę ostrygi. Mają różnorodną kolorystykę i spotkać można je w kolorze popielatym, brązowym, białym, beżu, odcieniach niebieskiego oraz fioletu. Kapelusze młodych boczniaków są miękkie, natomiast starsze okazy mają nieco twardszy i sprężysty miąższ. W środowisku naturalnym grzyby te rosną w skupiskach na drzewach takich jak wierzba czy topola, natomiast w uprawie uprawiane są na słomie. Rzadko spotkać można indywidualne okazy, ponieważ pojedyncze sztuki boczniaków zrośnięte są ze sobą w kępki. W formie kępek grzyby te najczęściej sprzedawane także w sklepach.
W kuchni boczniaki przyrządzać można na wiele sposobów. Sprawdzają się smażone, duszone, panierowane, marynowane, a także suszone. Odnajdą się w sosach, zupach, sałatkach, makaronach oraz risotto. Przepis na boczniaki w panierce, to tylko jedna z propozycji na wykorzystanie tychże grzybów. Po podzieleniu na indywidualne sztuki, każdego boczniaka moczę w cieście przygotowanym z mąki, wody, jajka, oraz przypraw takich jak sos sojowy, pieprz i sól. Dokładnie pokryte ciastem boczniaki trafiają na talerzyk z bułką tartą, a później na rozgrzany olej. Usmażone grzyby podaję z dodatkiem ulubionego sosu bądź serwuję je jako dodatek do dań obiadowych.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na boczniaki w panierce.
- 20 dkg boczniaków
- 1 jajko “L”
- 1/4 łyżeczka soli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 150 ml wody
- 8 dkg mąki pszennej
- 10 dkg bułki tartej
- olej do smażenia
Jak zrobić boczniaki w panierce.
W miseczce połączyć ze sobą wodę, przesianą przez sitko mąkę, jajko, sól, sos sojowy oraz pieprz. Ubijać przez około minutę, aby w cieście nie było grudek. Gotowe ciasto odstawić na 10 minut.
Na talerzyk wsypać bułkę tartą. Boczniaki moczyć w cieście, a następnie obtaczać w bułce tartej. Na patelnię wlać sporą ilość oleju i rozgrzać. Kiedy olej na patelni jest już gorący, zmniejszyć płomień na średni i wkładać panierowane boczniaki. Boczniaki smażyć na średniej wielkości ogniu pomiędzy 8-10 minut lub do momentu, w którym mają złotawy kolor z każdej strony. Usmażone grzyby wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem. Smażone boczniaki podawać z dodatkiem ketchupu, sosu chili, pasty ajvar, sosu peri-peri lub kremu z pieczonej papryki.

Warto wiedzieć robiąc boczniaki w panierce.
Kępki boczniaków należy rozciąć i podzielić na indywidualne sztuki, gdyż panierujemy pojedyncze boczniaki, a nie kępki.
Boczniaków nie myję w wodzie, po oddzieleniu pojedynczych sztuk od razu je panieruję.
Oleju na patelni powinno być na tyle dużo, aby boczniaki mogły swobodnie w nim pływać. Zamiast patelni sięgnąć można po frytkownicę.
Lubisz dania z grzybów? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pieczarki z czosnkiem.


Dodaj komentarz