Szynka w sosie z dodatkiem marchwi i cebuli to proste danie do podania w sam raz na obiad. Podstawą sosu jest śmietanka ale czosnkowego aromatu temu daniu nadaje czosnek niedźwiedzi. Wiem, iż sezon na czosnek niedźwiedzi jest już za nami. Ja mam jeszcze w zamrażalniku kilka kostek mrożonego pesto, które przygotowałam dwa miesiące temu. Kiedy mam potrzebę dodania go do jakiegoś dania taka mrożona jego wersja jest jak znalazł.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na szynkę w sosie śmietanowym.
- 50 dkg szynki wieprzowej
- 1 łyżka smalcu
- 15 dkg cebuli białej
- 20 dkg marchwi
- 1 i 1/3 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 500 ml wody
- 2 łyżki pesto (u mnie z czosnku niedźwiedziego)
- 100 ml śmietanki (30%)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jak zrobić szynkę w sosie.
Szynkę pokroić w średniej wielkości kostkę. Na patelnię włożyć smalec oraz pokrojoną szynkę. Smażyć na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Kolejno dodać drobno krojoną cebulę i kontynuować smażenie ale na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodać marchew pokrojoną w plastry oraz pesto. Dodać 400 ml wody, sól oraz pieprz. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, do momentu w którym mięso jest miękkie. Mi zajęło to 25 minut. W kubku wymieszać mąkę z 100 ml wody i śmietanką. Zalać mięso w garnku. Mieszając od czasu do czasu zagotować i od zagotowania trzymać na ogniu przez 2-3 minuty.

Warto wiedzieć robiąc szynkę w sosie śmietanowym.
Jeśli nie macie pesto z czosnku niedźwiedziego użyjcie tradycyjnego pesto, suszonego czosnku niedźwiedziego lub po prostu dodajcie 1-2 ząbki czosnku zwyczajnego.
Szynkę przygotowaną w taki sposób podać można z ziemniakami lub ryżem. Ja podałam ją w chlebku pita z dodatkiem sałaty zielonej.
Szukasz przepisów na dania z mięsem wieprzowym? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Polędwiczkę w sosie słodko-kwaśnym.
Dodaj komentarz