Lekka sałatka z surowej cukinii z dodatkiem sera Parmezan i orzeszków piniowych, to moja dzisiejsza propozycja na szybką sałatkę do obiadu i nie tylko. Najbardziej lubię przygotowywać tę sałatkę w okresie letnim, kiedy to mogę sięgać po cukinię z domowego ogródka. Sałatkę z cukinii podaje jako dodatek do mięs bądź serwuję samą jako danie główne. Sprawdza się podana z grillowanym bądź pieczonym drobiem oraz mięsem z grilla, stąd też polecam po nią sięgać kiedy szukacie pomysłu na sałatkę na grilla.
Przygotowanie sałatki z cukinii jest naprawdę proste, a jedyną ciężką pracą jaka na Was czeka jest pokrojenie cukinii. Tę czynność sugeruję wykonać za pomocą krajalnicy do warzyw, gdyż krojąc cukinię nożem będzie Wam bardzo trudno uzyskać cienkie wstążki z cukinii. Wstążki cukinii muszą być naprawdę cieniutkie, gdyż w przeciwnym razie ciężko będzie je zamarynować, a w sałatce będą zbyt twarde i nie będą się fajnie zwijać. Pokrojoną cukinię marynujemy w marynacie z oliwy, soku z cytryny i soli, po to aby nam zmiękła i nabrała smaku. Po zamarynowaniu, cukinię podajemy z serem i orzeszkami. Polecam poniższy przepis na sałatkę z cukinii z parmezanem i życzę smacznego 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z cukinii z parmezanem.
- 40 dkg cukinii
- 1/2 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta kolorowego pieprzu
- 5 dkg orzeszków pinii
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 dkg sera Parmezan
Jak zrobić sałatkę z cukinii z parmezanem.
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić na bardzo cienkie wstążeczki, najlepiej za pomocą mandoliny do warzyw. Pokrojoną cukinię przełożyć do miseczki, dodać sól, oliwę oraz sok z cytryny. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie, dodać kolorowy pieprz oraz posypać orzeszkami pinii i serem Parmezan.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z cukinii z parmezanem.
W tej sałatce najlepiej sprawdzą się młode okazy cukinii o małych bądź średnich rozmiarach. Mają one mięciutką skórkę i nie zawierają pestek.
Jeśli cukinia po zamarynowaniu puści bardzo dużo soku, to przed dodaniem do niej sera i orzeszków warto odlać nadmiar powstałego płynu.
Orzeszki pinii zastąpić można orzechami włoskimi bądź orzechami nerkowca.
Lubisz dania z cukinii? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Cukinię faszerowaną.


Dodaj komentarz