Tarta to połączenie ciasta kruchego z nadzieniem, które może być zarówno wytrawne jak i słodkie. Ciasto po przygotowaniu najpierw podpieka się przez kilka minut, a dopiero trochę podpieczone wypełnia nadzieniem. Zazwyczaj całość ląduje ponownie w piekarniku, jednak są też takie tarty, które nie wymagają pieczenia ciasta i nadzienia razem. Tarta cebulowa, na którą dzisiaj Was zapraszam, to połączenie kremowego nadzienia, którego podstawą jest karmelizowana cebula, ser, jajka i śmietanka z ciastem kruchym. Tarta wyśmienicie sprawdza się jako przystawka, przekąska na przyjęciach, a także danie podane na lunch oraz kolację. Jeśli jeszcze nie robiliście tej tarty, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis na tartę cebulową.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na tartę cebulową.
Kruche ciasto:
- 20 dkg mąki pszennej
- 1/4 łyżeczka soli
- 50 gr bardzo zimnej wody
- 8 dkg zimnego masła
- odrobina margaryny + szczypta mąki do wysmarowania formy
Nadzienie cebulowe:
- 1 kg białej cebuli
- 2 gałązki tymianku
- 3 łyżki masła
- 250 ml śmietanki kremówki (36%)
- 8 dkg sera Gruyère
- 1/2 łyżeczka soli
- 2 duże jajka
Jak zrobić tartę cebulową.
Jak zrobić kruche ciasto.
Do miski włożyć przesianą przez sitko mąkę, sól oraz zimne masło pokrojone w małą kostkę. Za pomocą robota kuchennego wymieszać wszystkie składniki, a w momencie w którym zaczynają łączyć się w jedną całość dodać zimną wodę i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na tyle cienko, aby można było nim swobodnie wyłożyć formę do pieczenia.
Ceramiczną formę do pieczenia wysmarować margaryną, wysypać mąką, po czym wyłożyć jej dno oraz boki ciastem. Ciasto w kilku miejscach nakłuć widelcem, następnie przykryć papierem do pieczenia i obciążyć na przykład ziarnami grochu. Kolejno, ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut, aby je odrobinę podpiec. Po 15-u minutach ciasto wyjąć z piekarnika i wypełnić nadzieniem cebulowym. Tartę cebulową ponownie wstawić do piekarnika i piec przez godzinę. Upieczoną tartę przed podaniem wystudzić.
Przygotowanie nadzienia z cebuli.
Cebulę obrać, pokroić w bardzo małą kostkę i włożyć do garnka. Dodać masło oraz tymianek i smażyć na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez około 1,5 godziny. Usmażoną cebulę wystudzić, a kiedy zimna włożyć do miski i dodać drobno tarty ser, śmietankę, sól oraz jajka. Składniki dokładnie wymieszać, po czym wylać je na uprzednio podpieczone ciasto.

Warto wiedzieć robiąc tartę cebulową.
Tartę przygotowałam z okrągłej formie ceramicznej o średnicy 26-u centymetrów.
Cebulę smażę tak długo, aż zaczyna się karmelizować. Tak przygotowana cebula ma pyszny, intensywny smak.
Lubisz dania z cebulą? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Smalczyk wegański z cebulą.

Dodaj komentarz