Zupę gulaszową odkryłam na nowo odkąd mieszkam na Węgrzech. Węgierska zupa gulaszowa robiona jest na wołowinie, warzywach korzeniowych i papryce. To papryka mielona w proszku nadaje zupie gulaszowej pięknego, lekko czerwonego koloru i oczywiście im więcej papryki tym bardziej intensywny kolor zupy gulaszowej. Przepis na zupę gulaszową, który znajduje się poniżej bazuje na przepisach na tradycyjną węgierską zupę gulaszową. Jest to przepis według, którego robię zawsze zupę gulaszową u siebie w domu.
Przygotowanie zupy gulaszowej zacząć należy od wybrania dobrego jakościowo mięsa. U mnie jest to zawsze wołowina, nigdy nie robię zupy gulaszowej na wieprzowinie. Mięso wołowe powinno być świeże i mieć intensywny, czerwony kolor. Po oczyszczeniu i pokrojeniu, mięso należy podsmażyć na odrobinie tłuszczu, do momentu w którym woda znajdująca się w mięsie całkowicie odparuje. Co niektórzy w tym to też momencie dodają paprykę w proszku i smażą ją przez kilka sekund, aby wydobyć z niej jak najwięcej aromatu. Ja lubię najpierw podsmażyć cebulę, a dopiero później dodać paprykę. W kolejnych etapach w zupie lądują warzywa, woda oraz pozostałe przyprawy i całość gotowana jest przez co najmniej 2 godziny. Zupę gulaszową podaję z pieczywem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zupę gulaszową.
- 60 dkg mięsa wołowego
- 20 dkg cebuli
- 25 dkg marchwi
- 10 dkg pietruszki
- 5 dkg selera
- 35 dkg ziemniaków
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczka pieprzu
- 3 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki smalcu
- 10 dkg czerwonej papryki
- 15 dkg pomidorów
- 2.5 l wody
- 1/2 łyżeczka mielonego kminku
- 2 gałązki selera
- pęczek natki pietruszki
Jak zrobić zupę gulaszową.
Mięso pokroić w około 2-u centymetrową kostkę, włożyć do garnka i dodać 1 łyżkę smalcu. Smażyć na dużym ogniu do momentu, w którym woda z mięsa odparuje. W tym momencie dodać drobno krojoną cebulę, pozostały smalec i smażyć przez 5 minut. Kolejno wsypać słodką oraz ostrą paprykę w proszku, mielony kminek, liść laurowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuować smażenie przez 1-2 minuty. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory, selera, marchew oraz pietruszkę. Wlać wodę, zagotować i gotować na małym ogniu przez godzinę. Kolejno, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, sól oraz pieprz. Kontynuować gotowanie do momentu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania włożyć gałązki selera ora pęczek natki pietruszki.

Warto wiedzieć robiąc zupę gulaszową.
Mięso wołowe przed pokrojeniem w kostkę należy oczyścić z włókien, umyć w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Jakie mięso wołowe wybrać do zupy gulaszowej? W zupie gulaszowej dobrze sprawdza się łopatka, udziec oraz pręga.
Lubisz dania z mięsem wołowym? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Policzki wołowe w sosie z czerwonego wina.

Dodaj komentarz