Połączenie matcha z białą czekoladą odkryłam całkiem niedawno i wyjątkowo przypadło mi ono do gustu. Matcha to japońska, zielona herbata w proszku, która idealnie sprawdza się w ciastach, ciasteczkach oraz kremach. Tort matcha, na który poniżej Was zapraszam robiłam już kilka razy, a pierwszy raz upiekłam go na urodziny męża. Podstawą tortu matcha jest biszkopt kakaowy, pokryty kremem na bazie białej czekolady. Ten tort jest wyjątkowo smaczny, lekko słodki i prezentuje się fantastycznie udekorowany owocami. Jeśli macie zatem ochotę na nieco bardziej oryginalny w smaku tort, polecam Wam ten przepis na tort matcha.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na tort matcha.
Biszkopt kakaowy:
- 12 dkg mąki pszennej
- 1 dkg ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 ml oleju słonecznikowego
- szczypta soli
- 3 duże jajka
- 10 dkg cukru pudru
Nasączenie:
- 50 ml przegotowanej letniej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
Krem matcha i czekolada.
- 400 ml śmietany kremówki
- 20 dkg serka mascarpone
- 15 dkg białej czekolady
- 10 gr żelatyny
- 50 ml wody
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka matcha w proszku
- 2 łyżki wrzącej wody
Dekoracja: żurawina liofilizowana oraz miechunka.
Jak zrobić tort matcha.
Biszkopt kakaowy: do miski włożyć jajka, sól oraz cukier puder. Za pomocą robota ręcznego lub kuchennego ubijać przez 4-5 minut. Kolejno, małymi strużkami wlać olej, a po nim małymi porcjami dodać przesianą przez sitko mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, po czym wlać ciasto, które wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ciasto piec przez 35 minut, a po upieczeniu wystudzić.
Nasączenie: w kubeczku wymieszać letnią wodę z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Gotowym ponczem skropić dokładnie wystudzony biszkopt kakaowy.
Krem matcha i czekolada: do małej miseczki włożyć puder matcha, zalać go wrzącą wodą i odstawić na 5 minut. Po tym czasie, przetrzeć całość przez gęste sitko. Do osobnej miseczki wsypać żelatynę, zalać ją zimną wodą i odstawić na 5 minut, aby spęczniała. Kolejno, żelatynę podgrzać przez kilka sekund celem jej rozpuszczenia.
Do garnka wlać 200 ml śmietanki kremówki, którą doprowadzić do zagotowania. Garnek zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki białą czekoladę oraz cukier puder. Mieszać do momentu, w którym czekolada dokładnie się rozpuści. Wtedy wmieszać żelatynę i odstawić całość do wystygnięcia.
Do dużej miski wlać 200 ml zimnej śmietany kremówki, którą ubić na pół sztywno. Kolejno, dodać mascarpone i kontynuować ubijanie przez kilka sekund. Po tym czasie wlać zimną kremówkę z biała czekoladą i ubijać do momentu, w którym całość stanie się w miarę gęsta lecz nadal płynna. Masę podzielić na dwie części, do jednej z nich wmieszać matcha. Na biszkopt kakaowy wylać najpierw masę z białej czekolady, a na nią masę z dodatkiem matcha. Gotowy tort wstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa dobrze stężała. Przed podaniem tort udekorować żurawiną liofilizowaną oraz miechunką.

Warto wiedzieć robiąc tort matcha.
Biszkopt piekłam w okrągłej formie do pieczenia o średnicy 21 centymetrów.
Wszystkie składniki użyte do przygotowania biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.
Biszkopt kakaowy można przekroić raz wzdłuż i włożyć obie masy pomiędzy przekrojone blaty, czyli spód i góra biszkopt, a środek masa.
Przed wylaniem masy na ciasto wstawiłam je najpierw do formy, w której się piekło i owinęłam je wysoką folią rantową.
Lubisz torty czekoladowe? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Tort Ferrero Rocher.

Dodaj komentarz