Szukasz przepisu na ciasto do kawy? Może skusisz się na ucierane ciasto czereśniowe w kokosową posypką.
Baza ciasta to ciasto ucierane przygotowane z margaryny, jajek i mąki. Do ciasta ucieranego dodane są czereśnie po czym ciasto wędruje do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie na cieście ląduje krem jogurtowo-kokosowy, więcej czereśni i kokosowa posypka.
Dzięki dodatkowi kremu jogurtowo-kokosowego ciasto nie jest suche. Wręcz przeciwnie. Ciasto jest fantastycznie wilgotne, lekko słodkie z nutką cytrusową i kokosową oczywiście.
Ciasto robi się bardzo szybko i nie wymaga ekstremalnych zdolności kulinarnych.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na ucierane ciasto z czereśniami.
Ciasto ucierane:
- 250 g margaryny bez soli
- 250 g cukru pudru
- skórka z 1 limonki
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g czereśni bez pestek
Krem jogurtowo-kokosowy:
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 jajka
- 100 g cukru pudru
- 200 g jogurtu greckiego
- 400 g czereśni bez pestek
Posypka kokosowa:
- 50 g margaryny bez soli
- 100 g wiórków kokosowych
Jak zrobić ucierane ciasto z czereśniami i kokosem.
Ciasto ucierane: do miski włożyć miękką margarynę, cukier puder oraz otartą skórkę z limonki. Ucierać do momentu, w którym składniki uzyskają puszystą konsystencję. Do roztartego masła dodawać po jednym jajku, nie przestając ucierania. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie po czym dodać czereśnie. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ciasto piec przez 25 minut.
Krem jogurtowo-kokosowy: jajka roztrzepać ubijaczką, dodać cukier puder, jogurt grecki i kokos. Bardzo dobrze wymieszać.
Posypka kokosowa: margarynę roztopić, dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Po 25 minutach z piekarnika wyjąć podpieczone ciasto. Na gorące ciasto wyłożyć krem jogurtowo-kokosowy. Krem po wierzchu równomiernie pokryć 400 g czereśni. Czereśnie posypać kokosową posypką.
Ciasto wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 25 do 30 minut.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc ciasto czereśniowe.

Forma do pieczenia, której użyłam miała wymiary 25 na 35 centymetrów.
Zamiast czereśni możecie użyć wiśni lub agrestu. Zarówno wiśnie jak i agrest równie dobrze sprawdzą się w tym cieście.
Ważne aby po podpieczeniu ciasta, wyjąć je z piekarnika i bardzo szybko wyłożyć na nie krem jogurtowo-kokosowy, pozostałe czereśnie i posypkę. Ciasto powinno jak najkrócej przebywać poza piekarnikiem.
Lubisz ucierane ciasta z owocami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ucierane ciasto z morelami i białym serem.
Dodaj komentarz