Szybkie ciasto owocowe? Jeśli jabłka wchodzą w grę to polecam sypane ciasto jabłkowe.

Sypane ciasto jabłkowe pojawiło się na moim stole w ostatnią niedzielę. Powiem Wam, że to było jedno z tych które nie wymagało zbyt wiele pracy z mojej strony ani zbyt wielu składników.
Do przygotowania ciasta sypanego użyłam bułki tartej, odrobiny masła oraz oczywiście jabłek. Nie dodawałam jajek ani mąki.
Wisienką na torcie były płatki migdałowe, którymi posypałam ciasto.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na sypane ciasto jabłkowe.
- 1 kg miękkich, kwaskowatych jabłek
- 12 dkg cukru kryształu
- 20 dkg bułki tartej
- 10 dkg masła bez soli
- 2 łyżki płatków migdałowych
Jak zrobić sypane ciasto jabłkowe.
Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do miski, dodać cukier kryształ, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Masło rozpuścić w mikrofalówce.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać 1/3 część bułki tartej, na bułkę wyłożyć 1/2 część jabłek. Na jabłka ponownie wysypać bułkę tartą a na bułkę pozostałą część jabłek. Po wierzchu jabłka posypać 1/3 częścią bułki (ostatnią). Wierzchnią część ciasta polać roztopionym masłem i posypać płatkami migdałów.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić. Podawać polane śmietanką.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc sypane ciasto jabłkowe.
Miękkie jabłka będą najlepsze do przygotowania tego ciasta. Użyć możecie odmian takich jak Lobo czy Szampion.
Lubisz ciasta z jabłkami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto jabłkowe na kruchym spodzie.
Dodaj komentarz