Podroby to narządy wewnętrzne drobiu takie jak np. nerki, serca, wątroba czy płuca. Niektórych przerażają ale ci, którzy chociaż raz spróbowali jakiegoś dania wykonanego z wątroby czy płuc wiedzą, iż mogą być one naprawdę smaczne.

Wątróbka jest najbardziej popularnym i znanym przez większość z nas podrobem. W domu często robię z niej pasztet albo podaję ją duszoną z cebulą.
Zdarzyło mi się kilka razy gotować ozory, płuca i serca. Nigdy nie miałam natomiast okazji przygotować dania z żołądków czy nerek.
Niedawno przygotowałam gulasz, którego głównym składnikiem były serca. Ja postawiłam na serca kacze. Dodałam warzywa, śmietankę i świeży estragon.
Gulasz był pełen smaku i wcale nie gorszy od tego robionego na dużo droższym mięsie wołowym.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na gulasz z podrobów.
- 50 dkg kaczych serc
- 1 duża papryka czerwona
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 25 dkg pieczarek
- 150 ml wody
- 2 łyżeczki świeżego estragonu
- odrobina skórki z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- 150 ml śmietanki (30%)
- 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
Jak zrobić gulasz z kaczych serc.
Cebulę pokroić w kostkę, włożyć na patelnię i dodać olej. Smażyć 5 minut na małym ogniu. Po podsmażeniu dodać pokrojone w plastry pieczarki. Zwiększyć ogień na średni i smażyć przez 4 do 5 minut. Następnie dodać oczyszczone kacze serca. Dodać 100 ml wody, zmniejszyć ogień na mały, przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Po 20-u minutach dodać pokrojoną w paski paprykę, pokrojony świeży estragon, sól, pieprz, odrobinę otartej skórki z cytryny. Kontynuować duszenie przez kolejnych kilka minut.
W kubeczku wymieszać śmietankę, 50 ml wody oraz mąkę ziemniaczaną. Składnikami z kubka zalać składniki na patelni. Zagotować, po czym trzymać na małym ogniu przez dodatkowe 3-4 minuty.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc gulasz z podrobów.
Oczywiście kacze serca zastąpić możemy także kurzymi.
Gulasz podać można z kaszą, ryżem, ziemniakami, makaronem czy kluseczkami.
Lubisz podroby? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pasztet z wątróbki z kurczaka.
Dodaj komentarz