Krem cytrynowy czyli lemon curd, to gęsty krem o konsystencji budyniu robiony z cytryn, cukru, sporej ilości żółtek oraz masła. Swój kwaśny smak krem zawdzięcza wykorzystaniu zarówno soku jak i skórki z cytryny. Lemon curd używany jest jako dodatek do naleśników, ciast, deserków w pucharku, tart, tostów oraz muffinów.
Przygotowanie kremu cytrynowego wymaga jedynie kilka minut pracy. W zależności od tego czy krem gotujemy bezpośrednio na ogniu czy w kąpieli wodnej, cały proces może zając do 15 minut. Krem przygotowany w kąpieli wodnej ma lżejszą konsystencję zbliżoną do sosu holenderskiego, z kolei ten robiony bezpośrednio na ogniu jest zdecydowanie gęstszy i bardziej zwarty.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na krem cytrynowy.
- 10 dkg masła bez soli
- 20 dkg żółtek (około 10 żółtek)
- 25 dkg cukru kryształu
- 20 dkg soku z cytryny
- szczypta soli
- otarta skórka z 2 cytryn
Jak zrobić krem cytrynowy.
Do garnka wsypać cukier kryształ, szczyptę soli, sok oraz skórkę z cytryny. Zagotować. Za pomocą ubijaka rozetrzeć żółtka w misce. Ucieranie żółtek powinno zająć około 2-3 minuty. Do utartych żółtek dużymi strużkami wlać wrzący sok z garnka, cały czas mieszając. Następnie, przelać całość do garnka, wstawić na ogień i nieustannie mieszając zagotować. Gotować na małym ogniu przez 3-4 minuty. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę masło, wymieszać i zdjąć z ognia. Kolejno, gorący jeszcze krem przetrzeć przez gęste sitko. Krem przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.

Warto wiedzieć robiąc krem cytrynowy.
Cytryny, z których ścieramy skórkę należy przez kilka sekund wymoczyć we wrzącej wodzie, wyszorować szczotką i osuszyć. Ścierając skórkę należy uważać, aby nie zetrzeć białej warstwy, która znajduje się pod skórką. Jest ona gorzka w smaku i nada naszemu kremowi goryczy. Cytryny, których użyłam tarłam na średnich oczkach tarki.
Do przygotowania kremu cytrynowego należy wykorzystać świeżo wyciśnięty sok z cytryn. Około trzy spore cytryny dadzą nam potrzebną ilość soku.
Lubisz kremy owocowe? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Krem malinowy.

Dodaj komentarz