Tapenada to prowansalska pasta z oliwek z dodatkiem kaparów i oliwy. Bardzo często w jej składzie znajdują się także sardele, czosnek i zioła. Przygotowanie tapenady jest niezwykle proste, gdyż oliwki, kapary i sardele wystarczy bardzo drobno posiekać lub zmiksować i połączyć z oliwą.
Robiąc tapenadę do wyboru mamy czarne bądź zielone oliwki. Najczęściej spotkać można tapenadę przygotowaną z czarnych oliwek np. kalamata. Tapenadę zazwyczaj podaje się na pieczywie lub dodaje jako dodatku do dań rybnych. Smakuje pysznie na tostach, grillowanej bagietce oraz krakersach. Poniżej znajdziecie przepis na tapenadę z oliwek kalamata. Koniecznie przygotujcie ją w domu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na tapenadę.
- 15 dkg oliwek kalamata
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka kaparów
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta pieprzu do smaku
- 1 łyżka świeżo krojonej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
- 4 dkg sardeli w oleju
Jak zrobić tapenadę.
Moją tapenadę przygotowałam poprzez zmiksowanie wszystkich składników za pomocą robota kuchennego.
Do pojemnika włożyć pokrojone oliwki, sardele, przeciśnięty przez praskę czosnek, kapary, pokrojoną natkę pietruszki oraz listki tymianku. Dodać oliwę z oliwek, pieprz oraz sok z cytryny. Zmiksować na niemalże jednolitą, kremową konsystencję.
Jeśli nie macie w domu robota kuchennego posiekajcie oliwki, kapary oraz zioła za pomocą noża. Posiekane składniki przełóżcie do miseczki, dodajcie pozostałe składniki i wymieszajcie.

Warto wiedzieć robiąc tapenadę.
Tapenada najlepiej smakuje po kilku minutach od przygotowania. Po zmiksowaniu lub posiekaniu wszystkich składników, odłóżcie gotową tapenadę na co najmniej 30 minut. Pozwoli to składnikom tapenady połączyć się ze sobą w jedną całość.
Do mojej tapenady nie dodawałam soli. Zarówno kapary jak i sardele są dość słone i dodatkowa sól sprawiłaby, iż tapenade byłoby zwyczajnie zbyt słone.
Lubisz dania z oliwkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Caponatę.

Dodaj komentarz