Młode ziemniaki są zawsze przeze mnie wyczekiwane z niecierpliwością. Kiedy już się pojawiają korzystam z nich do oporu.

Młode ziemniaki królują u mnie najczęściej przygotowane w najprostszy możliwy sposób czyli gotowane w wodzie. Podaję je oczywiście z topionym masłem i koperkiem. W takiej wersji są one dodatkiem do mięs lub podaję je także z białym serem utartym z kwaśną śmietaną i zieloną cebulką.
Kolejnym sposobem, po który równie często sięgam robiąc dania z młodych ziemniaków jest zapiekanka. Zapiekanka w wersji bez mięsa lub w wersji z mięsem, w zależności od tego na co w danym momencie mam smak albo w zależności od tego co w danym momencie mam w lodówce.
Przygotowana przeze mnie ostatnio zapiekanka miała w sobie dodatek boczku oraz zaszalałam, gdyż sięgnęłam także po ser tofu. Powiem Wam, iż ser tofu idealnie skomponował się ze smakiem ziemniaków i chrupiącego boczku.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na zapiekankę z młodych ziemniaków.
- 80 dkg młodych ziemniaków
- 2,5 łyżeczki soli
- 36 dkg sera tofu
- 25 dkg jogurtu naturalnego
- 20 dkg surowego boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- szczypta pieprzu
- pęczek świeżego koperku
- szczypta otartej skórki z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną.
Ziemniaki umyć, włożyć do garnka, dodać 1 łyżeczkę soli i wodę. Gotować przez 20 minut od momentu zagotowania się ziemniaków. Z podgotowanych ziemniaków odlać wodę, lekko wystudzić. Letnie ziemniaki pokroić w duże plastry.
Pokrojony w kostkę boczek włożyć na patelnię. Smażyć na średnim ogniu do momentu, w którym boczek stanie się rumiany i będzie dość dobrze wysmażony. Pod koniec smażenia boczku dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek (na około minutę przed zakończeniem smażenia).
Ser tofu zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do miski. Do tej samej miski dołożyć pokrojony drobno koperek, letnie plastry ziemniaków, wysmażony i wystudzony boczek, 1.5 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, jogurt, otartą skórkę z cytryny oraz roztopione masło. Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Całość wyłożyć do naczynia żaroodpornego, które wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę.
Zapiekankę podawać z kwaśną śmietaną.
Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc zapiekankę z ziemniaków.

Ziemniaków nie obierałam z łupki. Zdecydowanie lepiej smakowały ugotowane w łupince.
Nie smażcie czosnku zbyt długo ani nie róbcie tego na dużym ogniu. W przeciwnym razie może się przypalić a co za tym idzie będzie gorzki.
Lubisz ziemniaki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Smażone ziemniaki z rozmarynem.
Dodaj komentarz