Masz ochotę na lekki deserek na zimno, najlepiej z owocami? Skuś się koniecznie na ten bardzo szybki i pyszny torcik jogurtowy.
Podstawą torciku jest jogurt grecki, który połączyłam ze śmietaną kremówką i sokiem z limonki. Spód i wierzch torciku powstał z uprażonych wiórków kokosowych a całość udekorowałam świeżymi porzeczkami.
Dzięki wykorzystaniu soku z limonki torcik ma lekko kwaskowaty smak, który delikatnie przełamują słodkie wiórka kokosowe.
Torcik udekorowałam porzeczkami czerwonymi, które udało mi się zebrać u teściowej na działce 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na torcik na zimno.
- 300 ml śmietanki kremówki (36%)
- 2,5 łyżki żelatyny w proszku
- 45 dkg jogurtu greckiego
- 100 ml wody
- 15 dkg cukru pudru
- sok i skórka z 1 dużej limonki
- 10 dkg wiórków kokosowych
- 1 łyżka topionego masła bez soli
- 1 łyżka cukru pudru
- 40 dkg porzeczek czerwonych
Jak przygotować limonkowy torcik na zimno.
Do kubka wlać wodę, wsypać żelatynę i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po 10-u minutach podgrzać całość, najlepiej przez kilka sekund w mikrofalówce tak aby żelatyna się rozpuściła. Do ciepłej żelatyny wsypać 15 dkg cukru pudru, wymieszać a następnie wystudzić.
Wiórka kokosowe wsypać na patelnię. Prażyć na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając do momentu, w którym wiórka będą lekko brązowe. Uprażone wystudzić.
Jogurt wymieszać z sokiem i skórką z limonki.
Do miski wlać śmietanę kremówkę po czym ubić na sztywno. Do ubitej śmietany dodać jogurt oraz płynną żelatynę. Kontynuować ubijanie przez kilka sekund (wszystkie składniki powinny połączyć się w jeną całość).
Z 10 dkg uprażonych wiórków kokosowych odsypać 7 dkg. Odsypane wiórka włożyć do miseczki, dodać łyżkę cukru pudru oraz płynne masło. Wymieszać.
Okrągłą tortownicę wyłożyć wiórkami połączonymi z masłem. Wiórka lekko ucisnąć palcami. Na wiórka wylać masę jogurtową.
Torcik włożyć do lodówki na 30 minut. Po 30-u minutach torcik wyjąć z lodówki i posypać po wierzchu pozostałymi wiórkami. Całość ponownie włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Schłodzony torcik udekorować po wierzchu czerwonymi porzeczkami.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc torcik na zimno z porzeczkami.

Czerwone porzeczki zastąpić można malinami, borówkami, poziomkami lub truskawkami.
Forma na torcik, po którą sięgnęłam miała średnicę 18-u centymetrów i była wysoka na 6,5 centymetra.
Lubisz ciasta z owocami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Tartę rabarbarową z bezą.
Dodaj komentarz