Pamiętam jak będąc małym dzieckiem zajadałam się rabarbarem z cukrem. Było to dawno temu i w tamtym okresie kiedy w sklepach nie było prawie nic, był to jeden z deserów na słodko.
Pamiętam, iż rabarbar był tak kwaśny, że aż wykrzywiało mi buzię. Ale jak to dziecko, nadal jadłam 🙂
Okazuje się , iż w dzisiejszych czasach nie wszyscy wiedzą co to jest rabarbar. Mój znajomy na przykład po skosztowaniu ciasta zapytał czy to cytryna jest w kremie. Kiedy poinformowałam go, że jest to rabarbar stwierdził, że nie wie co to jest i że jego żona nigdy nic z rabarbaru nie przygotowała.
Ja w mojej kuchni rabarbaru używam głównie do ciast. Zdarza mi się też od czasu do czasu ugotować kompot z rabarbaru i truskawek.
Tort eklerkowy, na który dzielę się z Wami przepisem, na pewno Was zaskoczy. Krem rabarbarowy w tym torcie jest absolutnym hitem. Tort warty wypróbowania.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na tort eklerkowy.
Ciasto eklerkowe:
- 350 ml wody
- 12 dkg masła bez soli
- 1/3 łyżeczka soli
- 25 dkg mąki pszennej
- 4 duże jajka
Krem rabarbarowy:
- 40 dkg rabarbaru
- 100 ml wody
- 1 budyń waniliowy
- 25 dkg masła bez soli
- 10 dkg + 3 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżka żelatyny
Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta.

Jak zrobić ciasto eklerkowe.
Tort eklerkowy: Do garnka włożyć masło, sól oraz wodę. Zagotować i po zagotowaniu gotować do momentu, aż masło się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać przesianą mąkę. Bardzo dobrze wymieszać. Wstawić z powrotem na ogień i gotować przez minutę. Wystudzić. Masa powinna być letnia a nie zimna. Do letniej masy dodać jajka, po jednym na raz. Bardzo dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem.
Gotową masę podzielić na pół. Pierwszą połowę przełożyć do formy do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza. Włożyć ciasto. Piec przez 15 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 175 stopni i kontynuować pieczenie przez kolejne 30 do 35 minut. To samą czynność powtórzyć z drugą połową ciasta.
Krem rabarbarowy: Rabarbar umyć, pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka. Z wody odlać 4 łyżki i zalać nimi żelatynę. Pozostałą wodę wraz z 3 łyżkami cukru wsypać do garnka, w którym jest rabarbar. Zagotować po czym zmniejszyć ogień i gotować do momentu, aż rabarbar zmięknie i zacznie się rozpadać. Kiedy rabarbar jest już ugotowany zdjąć z ognia i zmiksować rabarbar. Zmiksowany rabarbar wstawić z powrotem na ogień. Gotować na małym ogniu tak długo, aż ilość rabarbaru zredukuje się o co najmniej połowę. Do zgęstniałego i gorącego nadal rabarbaru dodać żelatynę namoczoną w wodzie. Wymieszać. Całość odstawić do wystygnięcia.
Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu ale dodatkowo dodać 10 dkg cukru kryształu. Wystudzić.
W misce rozetrzeć masło. Masło powinno mieć “puszystą” konsystencję. Do utartego masła stopniowo dodawać zimny budyń. Cały czas ucierać. Na koniec dodać tężejący rabarbar.
Gotowym krem rabarbarowy przełożyć na pierwszego eklerka, przykryć drugim. Posypać po wierzchu cukrem pudrem. Całość trzymać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc ciasto z rabarbarem.
Ugotowany i zmiksowany rabarbar, który dodajemy do kremu musi być naprawdę gęsty. Nie może być zbyt wodnisty, gdyż krem nam się “zważy”.
Forma do pieczenia, której użyłam była okrągła i miała średnicę 20-u centymetrów.
Lubisz ciasta z owocami? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Ciasto jabłkowe na biszkopcie.
Dodaj komentarz