Robisz obiad mięsny i nie masz pomysłu z jaką surówką go podać? Może sięgniesz po pyszną surówkę z młodej kapusty białej.

Biała kapusta do kupienia jest już z tego sezonu. Plusem takiej młodej kapusty jest to, iż jest ona delikatniejsza i bardziej miękka od tej, która leżakuje przez zimę.
Z takiej młodej kapusty najlepsze są oczywiście surówki. Surówki z dodatkiem innych warzyw takich jak jabłko, marchew, cebula czy papryka. Jako dodatek do obiadu rewelacja.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na surówkę z młodej kapusty.
- 50 dkg młodej białej kapusty
- 1 duża marchew
- mały pęczek natki pietruszki
- 1 mała papryka czerwona
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Jak zrobić surówkę z kapusty z sosem czosnkowym.
Kapustę poszatkować albo pokroić nożem na cienkie paski. Włożyć do miski, lekko przyklepać dłonią.
Marchew obrać, pokroić w słupki albo zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Natkę pietruszki drobno pokroić.
Paprykę umyć, pokroić w małą kostkę.
Do kubeczka przecisnąć przez praskę czosnek. Dodać sól, sok z cytryny, pieprz oraz olej. Wymieszać.
W misce połączyć kapustę, paprykę, natkę pietruszki i marchew. Wszystkie składniki zalać sosem z kubeczka i bardzo delikatnie wymieszać.
Surówkę podawać na świeżo.
Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc surówkę z kapusty.

Kapusty przed pokrojeniem nie myjcie wodą. Usuńcie jedynie zewnętrzne liście. Mokra kapusta pozostanie mokra w surówce przez co nie dość, że opadnie i zmniejszy swoją objętość to dodatkowo będzie okropnie smakować.
Kapusty po pokrojeniu nie uklepujcie zbyt mocno, jedynie bardzo lekko. Kapusta powinna odrobinę zmięknąć ale jednocześnie nie powinna puścić soku.
Lubisz surówki z kapusty białej? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Surówkę Colesław.
Dodaj komentarz