Ciasto dyniowe ze śliwkami i migdałami
Pyszne, puszyste ciasto z dyni z dodatkiem suszonych śliwek i migdałów, to wypiek z dyni, którego nie można nie spróbować. Swój fantastyczny smak ciasto zawdzięcza dodatkowi bakalii, z kolei piękny zapach cynamonowi. Ciasto to robi się szybko, jest bardzo łatwe do przygotowania i nie wymaga zbyt wielu składników. Jest idealne do herbaty oraz do kawy, dlatego też zachęcam was do upieczenia tegoż ciasta w domu. Poniżej zostawiam wam przepis na ciasto dyniowe ze śliwkami i migdałami i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto dyniowe ze śliwkami i migdałami.
- 100 g krojonych śliwek suszonych
- 50 g krojonych migdałów (słupki)
- 200 g puree z dyni
- 3 jajka „M”
- 120 g brązowego cukru jasnego
- 100 g mąki pszennej
- 40 g oleju słonecznikowego
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania

Jak zrobić ciasto dyniowe ze śliwkami i migdałami.
Do miski włożyć jajka, wsypać brązowy cukier i za pomocą miksera planetarnego ubijać na wysokich obrotach przez 10 minut. Kolejno, zmniejszyć obroty miksera i wolną strużką wlać olej słonecznikowy i ubijać jeszcze przez kilkanaście sekund. Po tym czasie stopniowo dodać puree z dyni, nieprzerwalnie ubijając składniki. Do ubitych składników przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cynamon i dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać pokrojone śliwki oraz migdały.
Ciasto wylać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, równo rozprowadzić po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i piec przez 40-45 minut. Upieczone ciasto wyjąć na metalową kratkę i wystudzić a kiedy zimne posypać cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc ciasto dyniowe ze śliwkami i migdałami.
Ciasto piekę w prostokątnej formie do pieczenia o wymiarach 21 na 12 centymetra.
Puree z dyni powinno być gęste. W tym przepisie wykorzystać można puree z dowolnej dyni, może to być dynia piżmowa, Hokkaido bądź każdy inny dowolny rodzaj dyni. Przepis na domowy puree z dyni znajdziesz TUTAJ.
Wszystkie składniki wykorzystane do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Lubisz dania z dyni? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Dynię pieczoną z czosnkiem.


Zapowiada się smacznie. Chętnie spróbuję upiec te ciasto.