Przepis na ciasto dyniowe ze śliwkami i migdałami

Ciasto dyniowe ze śliwkami i migdałami

Pyszne, puszyste ciasto z dyni z dodatkiem suszonych śliwek i migdałów, to wypiek z dyni, którego nie można nie spróbować. Swój fantastyczny smak ciasto zawdzięcza dodatkowi bakalii, z kolei piękny zapach cynamonowi. Ciasto to robi się szybko, jest bardzo łatwe do przygotowania i nie wymaga zbyt wielu składników. Jest idealne do herbaty oraz do kawy, dlatego też zachęcam was do upieczenia tegoż ciasta w domu. Poniżej zostawiam wam przepis na ciasto dyniowe ze śliwkami i migdałami i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na ciasto dyniowe ze śliwkami i migdałami
Ciasto dyniowe ze śliwkami i migdałami

Składniki na ciasto dyniowe ze śliwkami i migdałami.

  • 100 g krojonych śliwek suszonych
  • 50 g krojonych migdałów (słupki)
  • 200 g puree z dyni
  • 3 jajka „M”
  • 120 g brązowego cukru jasnego
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania
Przepis na ciasto dyniowe ze śliwkami i migdałami
Ciasto dyniowe ze śliwkami i migdałami

Jak zrobić ciasto dyniowe ze śliwkami i migdałami.

Do miski włożyć jajka, wsypać brązowy cukier i za pomocą miksera planetarnego ubijać na wysokich obrotach przez 10 minut. Kolejno, zmniejszyć obroty miksera i wolną strużką wlać olej słonecznikowy i ubijać jeszcze przez kilkanaście sekund. Po tym czasie stopniowo dodać puree z dyni, nieprzerwalnie ubijając składniki. Do ubitych składników przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cynamon i dokładnie wymieszać. Na koniec wmieszać pokrojone śliwki oraz migdały.

Ciasto wylać do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, równo rozprowadzić po czym wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza i piec przez 40-45 minut. Upieczone ciasto wyjąć na metalową kratkę i wystudzić a kiedy zimne posypać cukrem pudrem.

Przepis na ciasto dyniowe ze śliwkami i migdałami
Ciasto dyniowe ze śliwkami i migdałami

Warto wiedzieć robiąc ciasto dyniowe ze śliwkami i migdałami.

Ciasto piekę w prostokątnej formie do pieczenia o wymiarach 21 na 12 centymetra.

Puree z dyni powinno być gęste. W tym przepisie wykorzystać można puree z dowolnej dyni, może to być dynia piżmowa, Hokkaido bądź każdy inny dowolny rodzaj dyni. Przepis na domowy puree z dyni znajdziesz TUTAJ.

Wszystkie składniki wykorzystane do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.

Lubisz dania z dyni? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Dynię pieczoną z czosnkiem.

Przepis na ciasto dyniowe ze śliwkami i migdałami
Ciasto dyniowe ze śliwkami i migdałami
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Ciasto dyniowe ze śliwkami i migdałami
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *