Mazurek to słodki wypiek najczęściej wypiekany na Wielkanoc. Bazą mazurka jest ciasto kruche bądź ciasto biszkoptowe, które po upieczeniu pokrywa się nadzieniem. Popularne nadzienia, którymi dekorowany jest mazurek to masa kajmakowa, dżem, masa mleczna, marmolada oraz masa orzechowa. Jeśli pieczecie mazurki to na pewno wiecie, iż ich dekoracja jest równie ważna co ich smak. Do dekoracji mazurków wykorzystywane są owoce kandyzowane, bakalie, lukier oraz czekolada.
Mazurek wielkanocny, na który przepisem dzielę się z Wami poniżej, to mazurek z masą kajmakową, udekorowany suszoną żurawiną i płatkami migdałów. Jego przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Kruche ciasto robi się w pięć minut, rozwałkowanie ciasta i wyłożenie nim formy są równie szybkie. Dekoracja ciasta, jeśli nie jest jakaś wyszukana, jest równie szybka. Jak na mazurek przystało ciasto to jest dość słodkie, dlatego też posmakuję wszystkim tym, którzy lubują się w tego typu słodkościach. Polecam poniższy przepis na mazurek wielkanocny i życzę udanych wypieków 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na mazurek wielkanocny.
- 18 dkg mąki pszennej
- 8 dkg masła
- 5 dkg cukru pudru
- szczypta soli
- 1 małe jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 25 dkg masy kajmakowej
- 4 dkg suszonej żurawiny
- 2 dkg płatków migdałów
Dodatkowo:
- odrobina margaryny i mąki do formy
Jak zrobić mazurek wielkanocny.
Na stolnicę przesiać mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, po czym siekać całość nożem przez kilka minut, do momentu w którym składniki zaczynają się ze sobą łączyć. W tym momencie dodać jajko i kwaśną śmietanę, a następnie zarobić ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i umieścić na 30 minut w lodówce. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 centymetra.
Metalową formę do mazurka lekko posmarować margaryną i oprószyć odrobiną mąki. Spód oraz boki formy dokładnie wyłożyć uprzednio rozwałkowanym ciastem. Dodatkowo, po wyłożeniu ciasto w kilku miejscach nakłuć widelcem, po czym wstawić je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Kruche ciasto piec przez 25-28 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Kiedy kruche ciasto jest już zimne, równomiernie rozprowadzić na nim masę kajmakową i udekorować mazurek posiekaną suszoną żurawiną oraz płatkami migdałów.

Warto wiedzieć robiąc mazurek wielkanocny.
Użyłam wąskiej, prostokątnej formy do mazurka o wymiarach 35 na 11 centymetra. Forma ta miała wyjmowane dno, dzięki czemu łatwiej było mi wyjąć z niej ciasto.
Wybierając masę kajmakową polecam sięgnąć po tę o smaku advocata lub tradycyjnym. Ja mazurek wielkanocny najczęściej robię z masą o smaku advocata.
Kruche ciasto po wyrobieniu można mrozić. Ciasto wystarczy dokładnie owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Aby ciasto nie przeszło zapachami zamrażalnika, dodatkowo po owinięciu w folię można włożyć je do szczelnie zamykanego plastikowego pojemnika. W zamrażalniku ciasto przechowywać można nawet do 3 miesięcy. Po wyjęciu z zamrażalnika ciasto przed wykorzystaniem do wypieków należy oczywiście rozmrozić. Ja często mrożone ciasto rozmrażam przez noc w lodówce. Jeśli następnego dnia ciasto nie jest jeszcze całkowicie rozmrożone, rozmrażanie dokańczam w temperaturze pokojowej.
Lubisz mazurki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Mazurek z masą mleczną.


Dodaj komentarz